eur:
394.84
usd:
367.83
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Az áradó Rába folyó Csörötneknél 2023. augusztus 5-én. A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje ezen a napon hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással másnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a folyószakaszon.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Siklós Gabriella: 70 ezer homokzsákkal ment a vízügy a Rábához, de kellenek a kezek rakni

Sosem látott magasságot közelít a Rába vízállása a vízgyűjtő területet ért hatalmas mennyiségű, előre jelezhetetlen csapadék miatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság nagy erőkkel igyekszik elejét venni a katasztrófának.

"Az elmúlt 36 órában egy olyan csapadékhullám érte el a Rába vízgyűjtő területét, olyan zivatarcellák alakultak ki, melyen előrejelzése teljesen lehetetlen volt, és helyenként egyhavi csapadékmennyiség hullott le" - Mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban, hozzátéve, hogy a csapadék a legtöbb helyen átlagosan 30-40 milliméter volt, az osztrák előrejelzések pedig 1-2 millimétert jeleztek.

A Rábának Ausztriában van a vízgyűjtő területe, kisebb patakok táplálják, mint a Pinka, a Strém és a Lapincs. Ez a három patak olyan mértékben duzzadt meg, hogy a Rába medre nem képes elvezetni ezt a mennyiségű vizet. Például

a Pinka, ami egy kis patak, és a valaha mért legmagasabb vízállása 405 centiméter volt, tegnap 505 centiméteres vízállást produkált, azaz egy méterrel haladta meg a korábbi rekordot

- mondta a szóvivő. Már a körmendi vízmércén is homokzsákokkal kell védekeznie a vízügy szakembereinek, itt, 520 centiméter a Rába valaha mért legmagasabb vízállása.

Siklós Gabriella azt is elmondta, hogy közeleg a tetőzés, valamikor a mai nap folyamán várják, de az biztos, hogy megdől a rekord, Körmend soha ekkora vizet a folyóban nem látott. Egyértelműen töltésmagasításra, a töltés megerősítésére van szükség.

A tegnapi nap folyamán egy elképesztő munka kezdődött a vízügyi igazgatóságokon és az Országos Műszaki Irányító Törzsben - számolt be róla a szóvivő. A nap folyamán több száz munkatárs indult el napközben, éjjel és hajnalban, mert nem elég a vízügyes erő Körmendnél. A szakértelemre viszont szükség van, homokzsákokat kell lerakni, töltéseket kell erősíteni, így egész éjszaka folytak a munkálatok.

Siklós Gabriella szerint a mai és az elkövetkező napokra jósolt csapadék borús előrejelzést jelenthet. A csapadék mennyisége is aggasztó, de ami elmondása szerint nagyobb baj, az az előrejelezhetetlenség. Ha fel lehetne rá készülni, akkor a mennyiség kevésbé jelentene problémát.

Elmondta, a vízügynek nincs 24 óra előnye sem a lokális zivatarokkal, viharokkal szemben. A vízügy munkatársai az éjszaka folyamán 24 ezer homokzsákot raktak ki, karöltve a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és a honvédséggel. Rengeteg fiatal és körmendi lakos is segít, és most is folyamatosan várják az önkénteseket. Az OVF szóvivője hozzátette, hogy a Büdös árok szivattyútelepnél lehet jelentkezni, ha valaki segíteni szeretne.

A vízügy pécsi kollégái 70 ezer homokzsákot szállítottak a helyszínre, tehát ha van elegendő kéz, ami segít őket lerakni, akkor lehet benne reménykedni, hogy nem lesz baj

- mondta Siklós Gabriella. Azt is hozzátette, hogy a töltésben is vannak magasságbeli vagy szerkezeti hiányosságok, ezeket folyamatosan magasítják, erősítik a vízügy munkatársai.

Az OVF szóvivője szerint a főváros és a Duna vízügyi szempontból tökéletesen áll, itt első fok körüli a vízállás és még napokig az is marad. A mostani előrejelzés szerint a hét második felében ismét várható egy rakpart-közeli állapot, mivel a Rába a Dunába folyik, de hozzátette, hogy nem szeretne napokra előre predikciót mondani. Siklós Gabriella szerint nagy szerencse, hogy az előző árhullám már levonult, most már Baja és Mohács térségében van, azaz nem az árhullám csúcsára érkezik rá az újabb víz.

A szóvivő elmondta, a Dunán a helyzet védhető, bár ahhoz a szakaszhoz, a hol a Rábával találkozik, 300 vízügyes szakember ki lett küldve az ország különböző területeiről. Hangsúlyozta: nem mindig a tetőző vízállások jelentenek kihívást a szakembereknek, hanem a rengeteg víz, ami lassan apad el, és kárt okoz a gátakban, töltésekben. Leszögezte, erre kell most a vízügynek nagyon figyelnie a Dunánál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Kicsit kezd magára találni Amerika

Kicsit kezd magára találni Amerika

A vasárnapi francia választást követően nagy emelkedést figyelhettünk meg a piacnyitásban az európai tőzsdéken, a legnagyobb ralit a francia tőzsdénél láthattuk. Később kicsit romlott a hangulat, de az alapvetően így is pozitív miliőben alultejesítő volt a magyar tőzsde, elsősorban az OTP gyengélkedésének köszönhetően. A tengerentúlon kisebb mozgások voltak megfigyelhetőek a nyitáskor, a Tesla azonban nagyot emelkedik a holnapi értékesítési adatok előtt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×