eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszédet mond a Fidesz-KDNP európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 10-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Fidesz-KDNP szerezte a legtöbb mandátumot az Európai Parlamentben, második lett a Tisza párt - a nap hírei

Lemondott Csák János kulturális és innovációs miniszter. Kötelező szűrést írna elő és megkönnyítené a kórházban hagyott újszülöttek örökbefogadását egy új törvényjavaslat

Az Európai Parlamentben a Fidesz-KDNP listája 11, a Tisza párté pedig 7 mandátumot szerzett. Az MSZP-DK-Párbeszéd 2 mandátumot, míg a Mi Hazánk 1 helyet kap majd az új összetételű EP-ben. A 720 fős testületben 21 magyar képviselő foglalhat helyet.

Az Európai Néppártnak lesz a legnagyobb frakciója az új összetételű Európai Parlamentben. A tömörülés 186 mandátumra számíthat. A 2. legnagyobb képviselőcsoport várhatóan a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége lesz, 134 hellyel. Az EP-választásokon a szélsőbal és szélsőjobb a korábbinál nagyobb támogatást szerzett.

Húsz év óta legjobb eredményét érte el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a helyhatósági és EP-választásokon - mondta a szervezet elnöke. Kelemen Hunor közölte: a szövetség 566 ezer voksot kapott, ami 2 EP-képviselői mandátumot biztosít számukra. A helyhatósági választásokon 199 polgármesteri mandátumot szereztek.

Megbukott Emmanuel Macron francia elnök kormánya is, miután pártja rosszul szerepelt az EP-választásokon. Az elnök feloszlatta a nemzetgyűlést, és június 30-ára új törvényhozási választásokat írt ki. Belgiumban is lemondott a miniszterelnök, miután pártja kikapott a parlamenti választásokon.

Minimális előnnyel, 324 szavazattal Karácsony Gergely eddigi városvezető nyerte a főpolgármester-választást. A 2. helyen végzett Vitézy Dávid azonban újraszámlálást sürget a szoros eredmény és a több mint 24 ezer érvénytelen szavazat miatt.

Ugyanannyi mandátumot, 10-10-et szerzett a Fidesz-KDNP és a Tisza párt a Fővárosi Közgyűlésben. A Karácsony Gergely által vezetett Párbeszéd–MSZP–DK 7 mandátumot, az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért közös listája 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szintén 3 közgyűlési helyet kapott. A főváros 23 kerületéből 6 helyen lesz Fidesz-KDNP-s polgármester, 2helyen peddig független vezető, a többi kerületet ellenzéki pártszövetség, vagy párt jelöltje irányíthatja.

Két év után lemondott posztjáról Csák János kulturális és innovációs miniszter. A politikus a Mandinernek azt mondta: Orbán Viktor elfogadta a döntését. Lemondását azzal indokolta, hogy a miniszterelnöktől kapott feladatokkal elkészült, így itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek. Utóda Hankó Balázs, a tárca államtitkára lesz.

Bejelentette az árnyékkormánya végét Dobrev Klára választást értékelő beszédében. A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint új megoldásokat, új eszközöket, új utakat kell keresniük az Orbán-rendszerrel szemben álló szavazók megszólítására.

Lemond pártelnöki pozíciójáról Donáth Anna. A Momentum nem szerzett mandátumot az európai parlamenti választáson, míg az előző ciklusban 2 képviselői helye volt. A tisztújítás júliusban lesz.

Teljes tisztújítást tart a Jobbik-Konzervatívok a vasárnapi választások eredményét értékelve - közölte a párt. A Jobbik egyszázalékos eredményt ért el az EP-választáson, így nem nyert mandátumot a testületben.

Leszavazta a köztársasági elnök elleni megfosztási eljárás elindítását az Országgyűlés. Az eljárást a DK kezdeményezte, amely azzal vádolja Sulyok Tamást, hogy még ügyvédként zsebszerződésekkel magyar termőföldeket játszott át külföldieknek, illetve hogy alkormánybíróként is végezhetett összeférhetetlen tevékenységet. Az államfő visszautasította a vádakat.

Az egészségügyet is érintő törvénymódosításokat nyújtott be a kormány. eszerint a fővárosban is a mentőszolgálat látja el a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet. Az egészségügyért felelős miniszter rendeletben korhatár nélkül kötelezővé nyilváníthat egyes szűréseket. Elősegítenék a kórházban hagyott újszülött gyermekek örökbefogadását is. Ha valaki az újszülöttet a kórházban hagyja és 6 hétig nem jelentkezik érte, a gyermek örökbefogadható.

Továbbra is lassan apad a Duna, a Rába azonban a valaha mért legnagyobb vízállást is meghaladhatja Körmendnél. Az árvízi védekezésben a Magyar Honvédség is segít. A Duna Budapestnél a hét második felében ismét megközelítheti az alsó rakpartok szintjét.

Az elemzők által vártnál alacsonyabb, 4 százalékos volt az infláció májusban. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4 százalékkal esett. Eközben 49 milliárd forintos többletet ért el a költségvetés májusban a Pénzügyminisztérium előzetes adatközlése szerint. Erre 2016 óta nem volt példa.

Július 1-étől várhatóan két hétre leáll az MVM áramszámlázási rendszere. Az E.ON Áramszolgáltató beolvadásával az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nyújtja az egyetemes áram- és földgázszolgáltatást.

Eddig 90 ország és szervezet jelezte részvételét a svájci Ukrajna-konferenciára. Oroszországot nem hívták meg a rendezvényre, de Moszkva már korábban bejelentette, hogy nem is akar részt venni a csúcstalálkozón. Eközben Kína valódi békekonferencia összehívását sürgeti, amelyet Moszkva és Kijev egyaránt elismer.

A Közel-Kelet országai gyakoroljanak nyomást a Hamászra a tűszszüneti javaslat elfogadásáért. Ezt kérte az amerikai külügyminiszter az arab országoktól. Antony Blinken most kezdett látogatást a térségben, útjának első állomásán, Kairóban Egyiptom elnökével találkozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×