eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az áradó Rába folyó Csörötneknél 2023. augusztus 5-én. A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje ezen a napon hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással másnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a folyószakaszon.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Rendkívüli árvízi közleményt adott ki a vízügy

Akkora a baj a Rábán Körmendnél, hogy a lakosság segítségét kérik.

A Rába folyó vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában olyan gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki, melyek esélye ugyan előre látható, de pontos helyük, valamint a zivatarcellákból hulló csapadék pontos mennyisége és kiterjedése árvízi védekezés szempontjából tulajdonképpen előrejelezhetetlen.

Mivel az elmúlt időszakban több kisebb - nagyobb árhullám vonult le a folyón, az érkező víztömeg most már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba. Az előrejelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 mm hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. A zivatarcellákból a vízgyűjtő területen 6 óra alatt helyenként majd 1 havi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le. Ez először a kisebb patakokon (Pinka, Strém, Lapincs), majd az elmúlt órákban már a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedéseket okozott.

A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) azonnal reagált, hiszen a Rábán

Körmendnél hétfőn napközben a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre (LNV) számítanak.

A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest magassághiány van a töltésen, azonnal megkezdődött a munka és vasárnap éjszaka a vízügyes szakembereik irányításával biztosítják a megfelelő szint kiépítését. A vízügyesek, ezúttal a miskolci Vízügyi Igazgatóságról már meg is érkeztek, hogy egész éjjel segítsék a helyszínen dolgozó szakemberek munkáját. A katasztrófavédelem segítségével, illetve miskolci vízügyes kollégák szakértelmét bevetve a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei több, mint 2 km hosszúságban nyúlgát építésébe kezdtek. Összesen több mint 200 ember vesz részt a munkában.

A zsáktöltéshez köszönettel fogadják a körmendi lakosság segítségét is. Jelentkezni a Büdös árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen lehet - üzente a vízügy.

A védvonal első szakaszának kiépítéséhez elegendő homokzsák van a helyszínen, de további 70 000 homokzsákkal már elindultak a pécsi Vízügyi Igazgatóságról, Drávaszabolcsról és reggelre ezek is rendelkezésre állnak majd a Rábán. A folyó alsóbb szakaszain is nagyon magas vízállások várhatóak, ezért éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy holnap hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkákat.

(A nyitókép 2023 augusztusban készült Körmendnél az áradó Rábáról.)

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×