eur:
394.69
usd:
367.55
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
ELM–2084 lokátor Izraelben
Nyitókép: Wikipédia/IDF/NatanFlayer

Átadták a Vaskupola magyar lokátorát - képek

Jelentős fejlesztést hajtott végre a honvédség: pénteken átadták a honvédség légtérellenőrző lokátorát Veszprémben.

Katonai erőre és modern eszközökre is szükség van ahhoz, hogy egy állam hadereje meg tudja védeni az ország határait - mondta Szalay Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvédség légtérellenőrző lokátorának átadásán Veszprémben. A radart március végén állították fel a Veszprém megyei Kup község mellett, akkor kezdték tesztelni. Arról, hogy mire képes, itt írtunk részletesen.

"Az ELM 2084-es többfunkciós, háromdimenziós radarrendszer elemei állnak itt mögöttem, és ezekkel bővítjük a magyar haderő légvédelmi képességeit. Rengeteget fejlődött a haditechnika, rengeteget fejlődött az a műszaki környezet, katonai környezet, amelyben helyt kell állnunk. A szomszédunkban dúló háború tapasztalatai mutatják azt, hogy

a csapásmérő képességek ereje és sebessége oly mértékben növekedett meg, amit csak a legkiválóbb, legfejlettebb eszközökkel lehet ellentételezni, a legfejlettebb eszközökkel lehet védekezni ellenük"

- értékelt.

A honvédelmi miniszter kitért az orosz-ukrán háború okozta nemzetközi helyzetre is. Szerinte most már arról van szó, hogy mely NATO-tagállam vagy mely európai uniós tagállam fog katonákat küldeni valamilyen kiképzőmisszió, támogatómisszió vagy más formában Ukrajna területére.

"Tehát az orrunk előtt bontakoznak ki az előkészületek is. A magyar történelemben sajnos elégszer láttuk azt, hogy idegen érdekek mentén, ilyen-olyan ideológiák kíséretében megjelenik a magyar katona, megjelenik olyan háborúban, ahova nem való. Ezt mindenképpen el kell kerülnünk, és ehhez mindenképpen erőre van szükségünk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni a háborús konfliktus kiterjedése ellen.

(A nyitókép illusztráció, egy másik helyszínen álló ELM–2084 lokátort ábrázol.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Emelkedéssel zárt Amerika

Emelkedéssel zárt Amerika

A vasárnapi francia választást követően nagy emelkedést figyelhettünk meg a piacnyitásban az európai tőzsdéken, a legnagyobb ralit a francia tőzsdénél láthattuk. Később kicsit romlott a hangulat, de az alapvetően így is pozitív miliőben alultejesítő volt a magyar tőzsde, elsősorban az OTP gyengélkedésének köszönhetően. A tengerentúlon kisebb mozgások voltak megfigyelhetőek a nyitáskor, a Tesla azonban nagyot emelkedik a holnapi értékesítési adatok előtt. Végül pluszban fejezték be a hét első kereskedési napját a tengerentúli tőzsdék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 21:46
×
×
×
×