eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Már nem csak a németek jönnek: van falu a Balatonnál, ahol minden tizedik ingatlan külföldié

Már a tótól távolabbi kis települések jelentik a fő célpontot, és vásárolnak hollandok, sőt britek is ingatlant.

Ahogy az Infostart is megírta, minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zalában és Somogyban a tavalyi év utolsó negyedévben.

A sonline.hu körképe szerint a 765 lakosú Vése összesen 300 ingatlanból áll, és a házak tíz százaléka már a külföldiek kezén van, viszont a külföldiek ingatlanjai közül nem mindegyik, csak a felük lakott állandóan. Jelenleg alig van eladó ingatlan a faluban, talán csak kettő-három, néhány héten, hónapon belül megveszik a házakat.

Egy balatonmáriafürdői ingatlanos suzerint viszont most nincs roham a Balaton-parton, a házvásárlók leginkább magyarok, és sokan hitelt kénytelenek felvenni. A korábbi években volt felvásárlási hullám, de a külföldiek most visszaszorultak a Balaton háttértelepüléseire. Érdeklődés van, de csak nem a túl drága ingatlanok iránt.

Cserénfán 70 ingatlanból hatnak külföldi a tulajdonosa. Most nincs eladó ingatlan a községben, mert ami volt, azt fiatal párok a csok segítségével megvették. A külföldiek jelenlétének valamelyest van árfelhajtó hatása, viszont az elhagyatott ingatlanokat felújítják, de a hátrányuk az, hogy többnyire nyugdíjasok vagy nyugdíjra készülők, így a falu átlagéletkorát nem emelik.

Sok külföldi ügyfelet tartanak számon a kaposvári Boldizsár ingatlanirodában. A Balaton vonzereje már némileg gyengülőben, de a zselici és a belső-somogyi dombok még mindig érdekesek a külföldről érkezőknek. A Balatonról délre eső településeken kívül már a kisebb városokban is, sőt Kaposváron is megjelentek. Leginkább a kis, hangulatos falvak keresettek a holland, német, belga beköltözők körében, de szórványosan érkeznek új otthont kereső angol családok is. A külföldiek jelenléte az árakat nem befolyásolja, mert jellemzően felújításra szoruló ingatlanokat vásárolnak meg, amelyekből a saját ízlésükre formálva kis birtokokat alakítanak ki.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×