eur:
394.9
usd:
368.75
bux:
71741.77
2024. június 28. péntek Irén, Levente
üzlet szerződés iratok aláírás
Nyitókép: Pixabay

Mi van azokkal a jelöltekkel, akik most „esnek ki”?

Erre is van szabály. Tiszta az is, lehet-e a helyükre "cserélni".

A választás előtt "kiesett" (azaz visszalépő, elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő) jelöltek helyett nem lehet új jelölteket állítani a vasárnapi önkormányzati választáson.

Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük és a választás közötti öt hétben visszalépnek, elhaláloznak vagy elveszítik választójogukat. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson például több mint ötszázan estek ki a választás előtt.

A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint a mostani, június 9-ei voksolás előtt már 426-an kiestek. közülük 137 polgármesterjelölt volt, 216 egyéni listás képviselőjelölt, 40 egyéni választókerületi jelölt, 24 települési kompenzációs listás jelölt és 9 vármegyei listás jelölt.

A nemzetiségi választáson 229 jelölt esett ki eddig, ebből 207 települési nemzetiségi jelölt volt, 20 területi és 2 országos listás jelölt.

Ezeket a kiesett jelölteket a választási eljárási törvény szerint "le kell húzni" a szavazólapról, ezt a szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a múlt hétig tudta "követni", és ezekben az esetekben új szavazólapot nyomtattak. Az ezt követően kieső jelölteket a helyi választási irodák "húzzák le" a szavazólapokról.

A kiesett jelöltek helyett - mivel a jelöltek nyilvántartásba vétele május elején lezárult - már nem indulhatnak új jelöltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×