eur:
392.51
usd:
362.59
bux:
72205.63
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Annual swarm of long-tailed mayfly on Tisza river in Serbia.
Nyitókép: Photodjo

A kérészek elpusztítása ennyibe kerül

A rajzás idején a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság fokozottan és rendszeresen ellenőrzi a Tiszát és mellékfolyóit.

Azon kívül, hogy egy rendkívül látványos esemény a Tisza kivirágzása, fontos ökológiai jelentősége is van. Számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak, de a hajdani parasztgazdák is kihasználták a táplálékbőséget állataik takarmányozására. Ma viszont már tilos a védett kérészek elpusztítása, az élő és az elhullott példányok gyűjtése is – írja az economx.hu, megemlítve, hogy a tiszavirág nevével ellentétben nem növény, hanem egy rövid életű kérészfaj, amely a szárnyas rovarok alosztályába, az ősszárnyúak alosztályágába, a kérészek rendjébe, annak tiszavirágok családjába tartozik.

Amikor a tiszavirág befejezi a folyó üledékében töltött hároméves lárvaéletét, imágóként kifejlődve 8-12 centiméter hosszú, szárny fesztávolsága eléri a 6-7 centimétert. Európában a legnagyobb kérészfaj.A tiszavirág a Tisza folyó ökológiai rendszerének kulcsfaja, 1993 óta védett. A „tiszavirágzás” bekerült a hungarikumok közé, a Magyar Értéktár természeti környezet kategóriájának tételei közé választották.

Aki a kérészeket jogellenesen elpusztítja, természetvédelmi szabálysértést követ el, amely 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Természetkárosítás bűncselekménynek minősül az is, ha valaki motorcsónakkal szándékosan belehajt a kérészek közé, és ezzel jelentősen megzavarja és elpusztítja a násztáncukat járó védett kérészeket.

A rajzás idején a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság fokozottan és rendszeresen ellenőrzi a Tiszát és mellékfolyóit.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×