eur:
396.86
usd:
369.62
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Forrás: Időkép

Érdekes égi jelenség kísérte a viharokat, ilyet nagyon ritkán látni - fotó, videók

Huszonhárom esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak pünkösdhétfőn a viharok miatt.

Hétfőn sok helyen alakultak ki zivatarok, akadt olyan hely, ahol 10 Celsius-fokot hűlt miattuk a levegő. A Duna-Tisza közéről, északkeletről és Környe környékéről is többen számoltak be jégesőről. Országszerte 23 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, elsősorban a nyugati országrészben, ahol kidőlt fák akadályozták a közlekedést - mondta a Dóka Imre az InfoRádióban.

"Négy esetben elöntött pincékhez vagy alagsorokhoz riasztották a tűzoltókat, ahol nagy mennyiségű csapadék okozott fennakadást. Ez Pest vármegyében volt, illetve néhány dunántúli vármegyében épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél" - tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Dóka Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy vihar esetén a tulajdonosoknak először áramtalanítaniuk kell a vízzel elöntött alagsort vagy pincét, és csak ezt követően lehet oda lemenni és elkezdeni az értékmentést. A vihar után pedig érdemes körbejárni az épületet, illetve kitisztítani a vízelfolyó csatornákat.

Kiemelte, hogy a nyári időszakban fokozottabb, intenzívebb viharokra lehet számítani, így mindenképpen komolyan kell venni az előrejelzéseket és a HungaroMet által kiadott veszélyjelzéseket.

Az Időkép azt írta a fővárosi vihar kapcsán, hogy annak déli része hozott jégesőt, illetve Budapest szomszédságában, Gyömrő felett egy tuba is kialakult. Érden és Budaörsön 20 milliméternél is több csapadékot hozott a zivatar.

Szintén az Időkép számolt be arról, hogy Holdszivárvány kísérte az elvonuló zivatarokat éjjel, a Normafán és a Prédikálószéken működő webkamerájuk is elcsípte a ritka légköroptikai jelenséget. Ez úgy alakult ki, hogy az elvonuló felhők közül kibukkanó, növekvő fázisban lévő Hold fénye megtört az esőcseppeken. A portál megjegyzi, hogy a jelenség létrejöttéhez erős holdfény kell - leginkább telihold -, valamint alacsony holdállás. Általában fényszennyezéstől mentes területeken jelenik meg, ezért sem olyan egyszerű megpillantani.

A Dunakanyarban több mint fél órán keresztül volt látható a holdszivárvány:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb nyári mese

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 14. 06:52
×
×
×
×