eur:
395.06
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, valamint a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete közötti együttműködési megállapodás aláírása után a minisztériumban 2023. november 10-én. A megállapodás célja, hogy tovább erősítse a hazai logisztikai és közúti fuvarozói ágazatot, különös tekintettel annak nemzetgazdaságban betöltött szerepére.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nagy Márton: a nyugati agresszív protekcionizmus téves és káros út

Véleménycikket jelenetetett meg a nemzetgazdasági miniszter, amelyben sürgette, hogy a nyugati politikai vezetők is ismerjék fel, amit a vállalatok már igen: kell Kína!

Véleménycikket jelentetett meg a Magyar Nemzetben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki írásában elsőként a kínai elnök látogatásának jelentőségét vette górcső alá.

Kiemelte, az „autóipar vezérelte magyar gazdaság számára” különösen fontos Kína, amely az e-autózás „ökoszisztémájában” vezet a világon. A folyamatnak szerinte a 2010-es „keleti nyitás” politikája ágyazott meg, amely Kelet és Nyugat gazdasági-kulturális találkozópontjábá tette az országot, felértékelve a blokkosodás korában.

„A konnektivitás megőrzésével és megerősítésével tehát az értékláncok háborús átrendeződésének egyik fő nyertesévé tudtunk válni” – fogalmazott. „Hazánk világszinten dobogós helyre léphet fel a jövő high-tech iparágát jelentő akkugyártásban. Más uniós országok eközben még azt sem döntötték el, miképpen küzdjenek a kínai óriás­vállalatok bevonzásáért” – tette hozzá.

Azt is látja ugyanakkor, hogy már megindult az e-autóipar lelassulása, a fogyasztók elbizonytalanodásáért részben a sajtót, részben az elbizonytalanodó nyugati kormányokat tette felelőssé, amelyek „elfedik Európa versenyképességi lemaradását”.

„Olcsó menekülőútként merül fel a támadó-büntető protekcionizmus, azaz saját vízió és teljesítmény hiányában a versenytársak ellehetetlenítésére tett kísérlet, a globális piacok leépítése, a hatékonyabb szereplők megvádolása tisztességtelen piaci gyakorlatokkal vagy éppen túltermeléssel” – ecsetelte Nagy Márton, aki szerint a cégek nem igazán törődnek az elbizonytalanítással,

  • a Samsung SDI akkumulátorai már az Audi autóiban vannak
  • az SK Innovations termékei a Volkswageneket hajtják
  • a Mercedesek a CATL akkumulátoraival mennek
  • a BMW-k pedig az EVE Power által gyártott akkumulátoroknak köszönhetik teljesítményüket.

A „vérkeringéshez” szerinte szükség van az infrastrukturális összekötésre, ezért kell Belgrád–Budapest vasút is például, az eredmény pedig az lesz, hogy közvetítőket kiiktatva lehet majd Kínával kereskedni.

„Jól időzített adománya a sorsnak, hogy ebben a helyzetben lesz hazánk az unió soros elnöke – olyan országként, amely sikereket ért el a gazdasági világok szétszakadásának megakadályozásáért. A konnektivitás stratégiájával Európában is szintet léphetünk, amennyiben sikerül azt elfogadott uniós politikává emelnünk” – húzta alá Nagy Márton.

Üdvözölte az „otthonról menekülő” német tőkét is, kritizálta ugyanakkor a „jól ismert európai stratégiát, a sodródást”.

Az e-autózás terén szerinte ugyanakkor itthon sincs minden rendben.

„Az elektromos autózás politikai üggyé vált, amit az ellenzéki közgazdászelit a baloldali sajtó bevonásával szeretne megvívni a kormányzattal szemben. Hasonló indulat fűti a német marxista dühöngőket, akik a Tesla Berlin melletti gyárát rohanták meg pár napja” – említette.

Szerinte sajnálatos tény, de mára Európa elvesztette versenyképességét, a nyugat-európai vállalatok közül többen inkább áttelepülnek Amerikába. Az európai gazdasági termelékenység az amerikai és az ázsiai versenytársak mögött kullog, eközben a nyugati politikusok többsége a valóságtól elszakadt ideológiai csatákba menekül.

„Soros EU-elnökként bemutatjuk az elektromos autózást erősítő stratégiánkat, amely az ágazat minden fontos kapcsolódó elemére kiterjed az elektromos autók iránti bizalom újraépítésétől a nagy ívű uniós támogatási programokig. Ennek keretében szükség lesz az elektromos autózás infrastruktúráját is fejleszteni, de a gyártók kutatás-fejlesztését is gyorsabb, egyszerűbb módon kell majd támogatni” – sorolta.

Ígérte: lesz vásárlási támogatás a lakosságnak, akár több ezer eurós is, miközben talpra kell állítani a használtpiacot is.

Számít a versenyképes európai cégekre is, akik már felismerték, hogy együtt kell működni Kínával.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×