eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Továbbra is súlyos a tegnap meglőtt szlovák miniszterelnök állapota - a nap hírei

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia Plusz Programban. Atomhatalmi biztonsági övezetek kialakítását szorgalmazza a katonai szövetségek között Oroszország és Kína

Továbbra is súlyos a tegnap meglőtt szlovák miniszterelnök állapota – közölte a szlovák a Biztonsági Tanács ülése után a védelmi miniszter. Robert Kaliňák azt mondta, hogy az orvosok stabilizálták Robert Fico állapotát, de még nincs túl az életveszélyen. A tárcavezető szavai szerint a támadó előre kitervelte tettét, és már egy korábbi kihelyezett kormányülés helyszínén szervezett tüntetésen is részt vett. A belügyminiszter arról beszélt, hogy a rendőrség a merénylet egyetlen verzióját vizsgálja, miszerint politikai indíttatású bűncselekményről van szó.

A miniszterelnök szerint a Robert Ficot ért támadással Magyarország a legfontosabb hónapokban egyedül maradt a békéért folytatott küzdelemben. Orbán Viktor kampánykörútjának kecskeméti állomásán arról beszélt, hogy a szlovákiai választást követő kormányváltással Szlovákia elindult a békepártisághoz vezető úton, ami nagy segítség volt Magyarország számára, amelynek most kétszeres erővel, egymagának kell harcolnia.

Jogi eszközökkel szabna gátat a gyűlöletkeltő, életellenes internetes megnyilvánulásoknak a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté az Inforádió Aréna című műsorában úgy értékelte, hogy a virtuális térben polgárháború zajlik, és szerinte ennek lett áldozata a szlovák miniszterelnök is.

Négy pillérből álló villamos közlekedés fejlesztési stratégiát ismertetett a főpolgármester. Karácsony Gergely elmondta: bővíteni kell a hálózatot, főként a pesti oldalon, akadálymentesíteni kell a megállókat, alacsonypadlós villamosok kellenek, valamint még több vonalon még több új villamosnak kell közlekednie.

A MÁV-applikáción keresztül azonnali megoldást biztosítanak a BKK-dolgozóknak, hogy ők is kapjanak virtuális bérletet – mondta a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra úgy értesült, hogy a főváros közlekedési cége még legalább 7 hónapig nem tudja biztosítani a saját alkalmazottainak a vállalati országbérletet, vagyis a MÁV-VOLÁN-járatokon azingyenes utazás lehetőségét.

Újranyitná a devizahitel-károsultak ügyét a Jobbik. Z. Kárpát Dániel alelnök arról beszélt, hogy átültetnék a magyar jogba az Európai Bíróság e téren hozott, az ügyfelek számára kedvező releváns döntéseit. Hozzátette: Róna Péter közgazdász áll európai parlamenti listájuk élén, ami azt jelzi, hogy a devizahitel-ügy a szemükben nem lezárt történet.

Továbbra is Mészáros Lőrinc vezeti a 100 leggazdagabb magyart összesítő listát. Az üzletember vagyonát az előző évi másfélszeresére, 990 milliárd forintra becsülték. A Forbes ma megjelent kiadványa szerint a második helyen az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor áll 700 milliárddal, a harmadikon az MPF Holding többségi tulajdonosa, Felcsuti Zsolt 486 milliárddal. A leggazdagabb száz közé idén 17,2 milliárd forintos vagyonnal lehetett bekerülni.

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia Plusz Programban. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint már csaknem 12 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást. Az átlagos támogatási igény négymillió forint körül alakul. A nyertesek az elszámolható beruházási költségek kétharmadát kaphatják meg vissza nem térítendő támogatásként.

Az első negyedévben is folytatódott az önkéntes pénztárak vagyongyarapodása. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége azt közölte: a nyugdíjpénztári és egészségpénztári összesített megtakarítás 2024 első negyedévében már meghaladta a 2 ezer milliárd forintot, ami

egy év alatt több mint 440 milliárd forintos, azaz közel 28 százalékos növekedést jelent. Az összesített taglétszám 2,1 millióra emelkedett.

Első körben, május 27-től az egész évben nyitva tartó éttermek pályázhatnak a vidéki vendéglátóhelyek vissza nem térítendő támogatására. Összességében 13 milliárd forintos keret érhető majd el. A pályázatonként elnyerhető 1 millió forintos forrást az éttermek korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, valamint energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre használhatják fel.

Több mint 1 milliárd euróval támogat 54 védelmi ipari kezdeményezést az Európai Bizottság. A brüsszeli testület közlése szerint a kiválasztott projektek a védelmi képességek kritikus területeit érintik, köztük a kibervédelmet, a szárazföldi, légi és tengeri műveleteket, az űreszközök védelmét és a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris védelmet.

Atomhatalmi biztonsági övezetek kialakítását szorgalmazza a katonai szövetségek között Oroszország és Kína. Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök állásfoglalása szerint az atomhatalmaknak meg kell őrizniük a globális stratégiai stabilitást, tiszteletben kell tartaniuk az egyenlő és oszthatatlan biztonság elvét, illetve nem szabad egymás létfontosságú érdekeit megsérteniük. A dokumentum hangsúlyozza, hogy tartózkodni kell a katonai szövetségek bővítésétől, valamint más atomhatalmak közvetlen határán hídfőállások létesítésétől.

Kihelyezett haditanácsülést tartott az ukrán elnök Harkivban. Volodimir Zelenszkij értékelése szerint Harkiv térségében a helyzet továbbra is rendkívül súlyos, ezért az ukrán egységeket megerősítik. Az ukrán vezérkar legutóbbi helyzetjelentésében azt írta: meghiúsították hogy az oroszok mélyebbre hatoljanak be a Harkiv megye Oroszországgal határos részében lévő Vovcsanszk városba.

A Dél-afrikai Köztársaság ismét a Nemzetközi Bírósághoz fordult és a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte. Az ENSZ hágai székhelyű bíróságának meghallgatásán a dél-afrikai képviselő arról beszélt, hogy el kell kerülni a Gázai palesztinok teljes megsemmisítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×