eur:
394.82
usd:
367.96
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Tisztázta a pedagógusok jogállását a Belügyminisztérium

Továbbra is közfeladatot ellátó személyek, így az ellenük elkövetett bűncselekmények kiemelten büntetendők.

A megjelent sajtóhírekkel ellentétben a pedagógusok és a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak továbbra is közfeladatot ellátó személyek. Az ellenük elkövetett bűncselekmények - ha azoknak a közfeladat ellátásával való összefüggése megállapítható - megítélése során őket a Büntető Törvénykönyv közfeladatot ellátó személyként sorolja fel – áll a Belügyminisztérium közleményében.

Attól, hogy 2024. január 1-jétől a köznevelési törvényből ideiglenesen kikerült egy bekezdés, a pedagógusok, mint e feladatokat ellátók, nem vesztették el közfeladatot ellátó személy minőségüket. A köznevelési törvény és a Büntető Törvénykönyv közötti szabályozási koherencia 2024. január 1-jét követően is fennállt, és a pedagógusok 2024. január 1. és 2024. május 10. között is közfeladatot ellátó személynek minősültek. A felmerülő esetleges jogalkalmazási nehézségek megelőzése, a folyamatos és egységes joggyakorlat biztosítása érdekében a jogalkotó 2024. május 11-től hatályosan úgy módosította a köznevelési törvényt, hogy a pedagógusok és a nevelést és oktatást segítő munkakört betöltők közfeladatot ellátó személy minőségéről szóló rendelkezés újra szó szerint szerepel a köznevelési törvény szabályai között.

Korábban a Népszava írt arról, egy bírósági körlevélre hivatkozva, hogy a kormány megfosztotta a tanárokat a közfeladatot ellátó személy minősítéstől. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke korábban az InfoRádióban úgy fogalmazott: bízik abban, hogy jogalkotói „baki” történt, amit korrigálni fognak, és nem szándékos kormányzati lépésről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×