eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Medical illustration of Colorectal Cancer - Polyp
Nyitókép: peterschreiber.media / Getty Images

Leszámolnának az egyik legveszélyesebb daganattal

Kiemelten fontos a daganatos megbetegedések korai felismerése, ezért a vastagbélszűrés országos kiterjesztéséről döntött a kormány - közölte a Belügyminisztérium.

Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50-70 éves életkor közötti nő és férfi jogosult két évente. Az érintettek értesítést fognak kapni a vizsgálatról. A szűrőprogram megvalósításához idén 1,4 milliárd, 2025-ben pedig több mint 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

A vastag- és végbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, az összes rákos eset körülbelül 10 százalékát teszi ki, és a daganatos megbetegedésekkel összefüggő halálozások második vezető oka. Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján évente körülbelül 10 ezer új esetet jelentenek, amelynek mintegy fele halálos kimenetelű.

A megbetegedés elsősorban az idősebbeket érinti, az esetek többsége 50 év felettieknél fordul elő.

A vastag- és végbélrákot gyakran előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, amikor a kezelési lehetőségek már korlátozottak. Azonban a betegség még a daganat kialakulása előtt kiszűrhető, így megakadályozható hogy kialakuljon a tumor.

Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50-70 éves életkor közötti nő és férfi jogosult két évente. Hazánkban a szűrés kétlépcsős módszertannal történik, melynek első lépcsője a székletbeli rejtett vér kimutatása. Ez egy teljesen fájdalommentes, otthoni mintavétellel kezdődik, majd a mintát laboratóriumban elemzik. A második lépcsője a nem-negatív székletvér-teszttel rendelkezők esetén végzendő kolonoszkópia.

A korai felismerés életet ment.

Az érintettek értesítést fognak kapni és kérjük, hogy saját érdekükben minél nagyobb számban vegyenek részt a szűrővizsgálatokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×