eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Feladatlapok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban 2024. május 8-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Nánay Mihály a történelemérettségiről: nem érhette meglepetés a diákokat

Jól vizsgáztak az új történelemérettségi új követelményei, sokszínűek voltak a témák, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke jó eredményekre számít.

A történelemmel folytatódott szerda reggel 9 órától az írásbeli érettségi. Középszinten 1138 helyszínen 68 802 vizsgázó, emelt szinten 129 helyszínen 7679 vizsgázó tett érettségit. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.

Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke az InfoRádió érdeklődésére elmondta, az idei érettségin volt eszmetörténeti feladat – a kereszténység elterjedése –, volt gazdaságtörténeti feladat – az ipari forradalom – és politikatörténeti feladat is – a Horthy-korszak vagy a német újraegyesítés –, ezért szerinte sokszínű feladatsor volt. Érdekesség volt a számos képes feladat, például a barokk stílusjegyeit kellett felismerni, vagy az ipari forradalom textiliparánál is szintén képet kellett elemezni.

A történelemtanár úgy véli, térképes feladat több volt a szokásosnál, a reformkori gazdaságot és az arab birodalom terjeszkedését is így kellett bemutatni, míg a a XX. század második felének demográfiáját grafikonok alapján kellett elemezniük a diákoknak.

"Kifejtős"

Az esszékérdések közül az egyik az angol alkotmányos monarchiáról szólt, a másik pedig a második világháború kitöréséről egy híres karikatúra alapján, míg a hosszú esszék közül az egyik téma régebbi korokból az erdélyi fejedelemségre vonatkozott, a modern pedig a gazdasági rendszerváltásra. Nánay Mihály szerint a diákok többsége a második világháború kitörését, illetve az erdélyi fejedelemséget választhatta.

"A 2024-től alkalmazott középszintű érettségi követelményekben

tananyagcsökkenés érhető tetten,

hiszen a lexikális követelmény, amit számon kér a Nemzeti alaptanterv, is csökkenést mutatott a korábbihoz képest. Az emelt szint más téma, de azt a vizsgázók kevesebb mint 10 százaléka választja csak, ott viszont követelménynövekedést lehetett tapasztalni. Ez a mostani középszintű érettségi nagyon jó átvezetés az új követelményrendszerbe, hiszen alapvetően olyan témák jelentek meg benne, amelyek már a régi érettségi követelményekben is kérdezhetők voltak" – értékelt Nánay Mihály.

Az elnök úgy véli, nem érte meglepetés a diákokat, és szerinte könnyebbség a sokszínűség, mert mindenki megtalálja benne, ami közelebb áll hozzá, jobban ismeri.

"Összességében az új érettségi követelmények jól vizsgáztak. Én arra számítok, hogy jó eredményekkel fognak a diákok végezni" – mondta a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×