eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 21: (RUSSIA OUT) Chinese President Xi Jinpings Hongqi N701 limousine arrives to the Grand Kremlin Palace for the talks with Russian President Putin on March 21, 2023, in Moscow, Russia. Three days after accused by an international tribunal of war crimes in Ukraine, Russian President Putin is receiving Chinese leader Xi Jinping for a state visit to Russia. (Photo by Contributor/Getty Images)
Nyitókép: Contributor/Getty Images

Ezzel a 3,1 tonnás kocsival furikázik Budapesten a kínai elnök

Egy elnök "tud" csak nagyobbat ennél. A pápának kijáró biztonságot kapja Hszi Csin-ping Budapesten.

Szerdán érkezik Magyarországra Hszi Csin-ping kínai elnök, de nem akárhogyan védik a világpolitika egyik legfontosabb emberét, és nem is akármivel utazik: egy kínai Rolls-Royce-szal (Hongqi N701), amelyet repülőn visznek vele együtt, és amelyből nincs még egy - írja a vg.hu.

Delegációját - mint a vg.hu cikkéből kiderül - "ősi kínai őrezred" védi.

Kína elnökeként Hszi most jár Budapesten először, de Orbán Viktorral másutt már többször találkozott, és alelnökként is járt már Magyarországon (2009), Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Sólyom László államfővel is tárgyalt, több mint egy tucat megállapodás köttetett akkor.

A mostani vizit jelentősége azonban jóval nagyobb, hiszen egyfelől Hszi Csin-ping immáron a kínai állam első embereként érkezik, Kína pedig az elmúlt 15 évben a világ egyik legerősebb országává nőtte ki magát.

A mostani delegáció meg nem erősített hírek szerint több száz fős, jön

  • az elnök felesége
  • a külügyminiszter
  • a pénzügyminiszter
  • a kereskedelmi miniszter
  • a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság vezetője és
  • a vámügyi főigazgató

is.

A biztonsági protokoll szintje olyan magas lesz, mint a pápalátogatáskor.

A látogatáskor 16 megállapodás köttetik majd, és 2 további ügyben egyeztetés zajlik a felek közt.

Az elnököt védő központi őrezredről azt kell tudni, hogy az 1950-es években jött létre, azóta látja el védelmi feladatait. A testőröket jellemzően a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) képzi ki.

Az elnököt szállító N701 hat métert meghaladó hosszúsággal rendelkezik, tömege legalább 3,1 tonna. A karosszériája az ikonikus hongqi (vörös zászló) emblémákat büszkén viselő dizájnban csúcsosodik ki. A modell gyártása exkluzív, mindössze 50 darabot terveztek belőle. Részletes specifikációja titkos, de a találgatások szerint V12-es vagy V8-as motor, minimum 408 lóerővel hajtja. Erre szükség is van, hiszen masszív, rakétatámadást is elhárítani képes páncélzatot kell cipelnie, de vegyitámadás elleni rendszerrel is felszerelték. Legalább 700 ezer dollárra, mintegy 250 millió forintra taksálják az értékét. Ennél "menőbb" kocsija csak az amerikai elnöknek, Joe Bidennek van talán, az a Cadillac 1,5 millió dollárba kerül, és 10 tonnás.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×