eur:
385.92
usd:
354.58
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Silhouette of a hand putting a vote into the voting box on pale yellow background. Illustration of the concept of legislative election
Nyitókép: Dragon Claws/Getty Images

Így indulhatnak a nemzetiségi választáson induló jelöltek

A június 9-ei nemzetiségi választáson induló jelölteknek általában öt-hét ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra.

Egy héttel a jelöltbejelentés vége előtt már csaknem 9400, a települési választáson indulni szándékozó nemzetiségi jelölt vette át az ajánlásgyűjtő ívet a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint. Öt évvel ezelőtt 14 685 nemzetiségi jelöltet vettek nyilvántartásba.

A nemzetiségi képviselők választásán - hasonlóan a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásához - a jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük az induláshoz. A települési nemzetiségi önkormányzati választáson viszont független jelöltek nem indulhatnak, jelölteket kizárólag a jelölőszervezetként nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek állíthatnak.

Azt, hogy a települési jelölt állításához hány érvényes ajánlásra van szükség, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a választást kitűző határozatának mellékletében állapította meg. A települési önkormányzati képviselőjelöltséghez a nemzetiségi névjegyzékben a választás kiírásakor (március 12-én) szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges.

Az összegyűjtendő ajánlások száma a települések túlnyomó többségében öt, de például Miskolcon a roma nemzetiség képviselőinek választásán a jelölteknek 106 ajánlást kell összegyűjteniük, Ózdon 94-et. A német nemzetiség települési önkormányzati választásán a legtöbb ajánlást Pilisvörösváron kell összegyűjteniük a jelölteknek, 56-ot.

A jelöltség feltétele továbbá, hogy a jelölt szerepeljen nemzetiségének névjegyzékében. A névjegyzékbe vételre ugyan május 31-ig van lehetőség, de mivel a jelöltállítás határideje május 6-án 16 óra, akit ezt követően vesznek fel a névjegyzékbe, nem lehet jelölt.

Fontos, hogy egy adott nemzetiség jelöltje nem lehetett más nemzetiség jelöltje sem a 2014-es, sem a 2019-es általános nemzetiségi önkormányzati választáson, illetve a 2014 óta kitűzött időközi nemzetiségi önkormányzati választásokon. Nyilatkoznia kell továbbá, hogy a nemzetiség képviseletét vállalja, a nemzetiségi közösség nyelvét beszéli, kultúráját és hagyományait ismeri.

A jelöltség feltétele az is, hogy a jelöltnek legyen választójoga, azaz ne legyen eltiltva a közügyek gyakorlásától, ne töltse börtönbüntetését vagy intézeti kényszergyógykezelését. A választópolgár nemcsak a saját lakóhelyén, hanem bármely településen indulhat jelöltként, de egy személy egyszerre csak egy települési, egy területi és egy országos önkormányzati jelöltséget fogadhat el.

Jelölőszervezetnek olyan bejegyzett társadalmi szervezet tekinthető - kivéve a pártokat - amelynek alapszabályban rögzített célja az adott nemzeti vagy etnikai kisebbség képviselete, illetve az egyesület alapszabályában 2021. január 1-jétől rögzített célja az adott nemzetiség képviselete.

A nemzetiségi választáson indulni kívánó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kellett vetetniük magukat valamely területi választási bizottságnál vagy az NVB-nél. A jelöltbejelentésre nyitva álló határidő előtt 104 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba jogerősen a választási bizottságok.

A nemzetiségi választáson a választás megtartásának feltétele, hogy településenként és nemzetiségenként legalább annyi jelölt (három vagy öt) induljon, ahány tagú a települési nemzetiségi önkormányzat. Ha azonban nincs elegendő jelölt, a választás elmarad, és már csak a következő, öt év múlva esedékes általános választáskor van mód települési nemzetiségi önkormányzati választás megtartására.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×