eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Bíró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke beszédet mond A szabályozott piacok jövője a geopolitikai káoszban címmel tartott konferencián Budapesten 2022. október 12-én. Az úgynevezett szabályozott piacokról, a szabályozott iparágak területén végzett tevékenységekről szervezett első alkalommal nemzetközi konferenciát a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a fővárosban.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Komoly jogköröket kapott a miniszterelnök új nemzetbiztonsági főtanácsadója

Nemzetbiztonsági főtanácsadónak Bíró Marcellt nevezték ki, felmentésekkel és új szabályokkal létre jött Orbán Viktor miniszterelnök Stratégiai Tanácsadó Testülete is.

Mint arról egy hete az Infostart is beszámolt , a Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat, amely részletezi a miniszterelnök munkáját segítő új testület feladatait, illetve annak tagjait. Már akkor kiderült, hogy a Stratégiai Tanácsadó Testületbe bekerül Bakondi György (a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója), Kovács Árpád (a Költségvetési Tanács volt elnöke), Maróth Miklós (a miniszterelnök tudománypolitikai tanácsadója) és Stumpf István (alkotmányjogász, politológus) mellé a Miniszterelnöki Kabinetirodáról Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat figyelő államtitkár és Kovács József nemzeti információs államtitkár. Az ő eddigi pozíciójukból történő felmentésükről szóló rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Papp Károly helyére eddigi helyettese, Farkas Örs lépett államtitkárként (ő eddig a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkár volt; illetve ő kapta meg nemrég Varga Judit volt igazságügyi miniszter parlamenti mandátumát). Helyettes államtitkári posztját az eddig is a Kabinetirodán dolgozó Márvány Miklós vette át.

Ugyancsak a szerdai Magyar Közlönyben szerepel Orbán Viktor új nemzetbiztonsági főtanácsadójának kinevezése is. Mint az egy korábbi rendeletből sejthető volt, Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke kapta meg a pozíciót, miután a felmondási idejének letöltése alól egy keddi rendeletben mentesítették.

Munkájáról eddig egy korábbi rendelet alapján annyit lehetett tudni, hogy a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, illetve a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését.

Most a nemzetbiztonsági főtanácsadó feladatait is részletezték a szerdai Közlönyben.

Fontos, hogy a miniszterelnök a főtanácsadója útján elláthat bármely, a kormány feladatkörébe tartozó vagy kiemelt fontosságú védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendészeti, idegenrendészeti, bűnmegelőzési, bűnüldözési, büntetés-végrehajtási, valamint katasztrófavédelmi vagy egyéb rendvédelmi szakpolitikai feladatot.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója felelős

  • a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért,
  • a kormányzati döntéshozatal és döntés-előkészítés nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi politikai, stratégiai, külpolitikai és közpolitikai szempontú nyomon követéséért,
  • a miniszterelnök e § szerinti tevékenységéhez kapcsolódó háttéranyagok, felkészítők, elemzések előkészítéséért.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója figyelemmel kíséri

  • a rendvédelmi szervek,
  • a honvédelmi szervezetek és
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tevékenységét.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó vezeti a Védelmi Tanácsot. Ha annak ülésén a miniszterelnök is részt vesz, akkor ő elnököl.

Bíró Marcell korábban vendége volt az InfoRádió Aréna című műsorának, amelyet itt tekinthet meg:

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×