eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A nagy víznyomástól a szakadó esőben és viharos szélben leesett rendszámtáblák a városi rendőrkapitányság épületében, Nyíregyházán 2017. június 7-én. A rendőrség munkatársai az előző esti esti vihar után több mint ötven elhagyott rendszámtáblát szedtek össze a városban.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Van egy rengeteg autóst érintő, költséges probléma a régi magyar rendszámokkal

A 2004 előtt kiadott rendszámok már kopnak, de a cseréjük a többszörösébe kerül, mint az újabbaké.

Ütöttek és kopottak a 20 év feletti, még nemzeti színű széllel kiadott rendszámok, némelyiken alig láthatóak a betűk és a számok. Mégis alaposan át kell gondolni, ha valaki lecserélné őket – derül ki a vezess.hu összeállításából.

Budapest Főváros Kormányhivatala azt nem tartja nyilván, hogy pontosan hány régi típusú, még 2004 júniusa előtt kiadott rendszám van forgalomban, de az uniós zászlóval kiadott rendszámok 2004-es bevezetésekor 2,8 millió személyautó futott az országban. Valószínűleg több százezer autótulajdonost érint az a probléma, hogy lekopik a hatósági jelzés, máérpedig ez szabálytalan.

Az autós szakportál utánajárt, hogy mi a teendő ebben az esetben: megtartható az a három szám és három betű, amihez hozzászokott a jármű tulajdonosa, ami a forgalmiban és a különböző nyilvántartásokban szerepel, de ennek súlyos ára van. „A meglévő trikolóros sorozatrendszám EU-s rendszámmal történő cseréje 56 000 forint” – közölte a kormányhivatal. Ha azonban korábban már pótolni kellett ezt a rendszámot, mert elveszett vagy megsérült az egyik korábban, akkor „az ismételt pótlás már nem engedélyezhető, így ebben az esetben a jármű átrendszámozása szükséges a 2022. július 1-jén bevezetett formátumra”. Ennek viszont csak 8500 forint a díja.

Érdekesség, hogy egy nemzeti színű egyéni vagy egyedi rendszám cseréje olcsóbb, 23 500 forint. Arról nem beszélve, hogy 2004. május 1-je után kiadott „EU-s” rendszámok esetében a pótlás 12 300 forint. Ugyanígy 12 300 forint a pótlása a legújabb, 4 betűből és 3 számból álló, 2022 júliusától létező rendszámnak is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×