eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels.com

Hetven új keresztnevet hagytak jóvá, nagyon vicces is van köztük

469 kérelemről döntöttek, az elfogadott nevek száma 70 volt, ebből 43 női és 27 férfinév.

A 24.hu ismerteti a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz beérkező keresztnévkérelmeket és azokat, amelyeket jóváhagytak.

469 kérelemből 70-et fogadtak el, ebből 43 női és 27 férfinév.

Raátz Judit tudományos főmunkatárs a lapot arról tájékoztatta, hogy jogszabály mondja ki, nevet csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet bejegyezni, a kérelmek nagy része idegen helyesírással írt névre vonatkozott.

Ilyen volt a női nevek közül a Riley, az Aylin, a Fanny, a Sophia, a Wednesday, a Mayla, a Maya, a Myra, a Becky, a Rose, a Chloe és az Odette. A férfiaknál a favorit a Noah és a Deniel: minden évben legalább 15-20-szor kérik ezeket a neveket, de volt, aki a Paul, Johann, Arthur, Hugo, Gerald nevet szerette volna anyakönyveztetni.

Egy éve a török sorozatok miatt a törökös nevek voltak népszerűek, de ez a trend némileg alábbhagyott. Mindenesetre az elfogadott nevek között is találhatunk török neveket, ilyen az Ájlá női név, jelentése fénykoszorú, illetve a Nazir, Berk férfinevek. De akadt olyan török név is, amely amiatt nem kerülhetett föl a listára, mert uniszex név, ilyen a Dzsánszu és a Baran.

2023-ban két egyéni névalkotás is zöld utat kapott, mivel az ilyen típusú nevek jellemzőek a magyar női nevek között.

Adható név ma már a virágnévi eredetű Kikerics, illetve a madárnévi Lile alak.

A szakember megemlített két írói névalkotást is, amelyeket szintén engedélyezett a bizottság: az egyik a Szmilla név, amelyet Peter Hoeg dán író alkotott meg 1992-ben. A másik irodalmi név a Zaira (Voltaire egyik tragédiájának főszereplőjét hívják így), amely megtalálható az olasz, francia nyelvterületeken.

Ami a férfineveket illeti, itt is találni angol (Klinton), szláv (Sztoján, Szvjatoszláv), arab (Saif) és skandináv (Szigurd) neveket. Irodalmi névalakok is megihlették a kérelmezőket, erre példa a Galahad, aki az Artúr-mondakör egyik ismert lovagja, és a Legolász, Tolkien A Gyűrűk Ura című regényének szereplője. Ezt a két nevet szintén engedélyezték.

Furcsa kérelmekből sem volt hiány

A női nevek között előfordultak mesealakoktól kölcsönzött nevek, mint a Lolka vagy a Röneszmé, és túlságosan becéző alakok egyaránt: Rüntyi, Zuri, Eni, Bimbi, Böbi, Kari, Nia.

A férfinevek között kitalált, egyedi neveket (Csillám, Csillagom, Csillagfény), két név összevonásából alkotottat, mint a Zoján (Zoltán + János) és mesefigura nevét (Pumba) egyaránt felfedezni.

Volt, aki a Szentistván nevet kívánta a gyerekének adni azért, hogy mindig emlékezzen az államalapítóra. Előfordult a Jézus és a Lucifer nevek kérelme is. A becenévi alakokat továbbra is előszeretettel próbálják bejegyeztetni a szülők, sikertelenül: Beni, Dani, Nonó, Sani, Sanca, Jani, Zola, Ari.

Elutasítva

A Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa elmondta, vannak olyan favorit keresztnevek, amelyek időről időre visszatérnek, ha elutasításra kerülnek. Nőknél ilyen a Maya, a Fanny, az Éden vagy a Röneszmé, a férfiaknál pedig szintén az Éden, valamint a Noah és a Deniel.

Raátz Judit érdekességként említette, hogy a lányoknál a körülbelül 1500-féle névből majdnem 600 olyan név van, amit csak egyetlen kislány kapott 2022-ben. A férfinevek esetében pedig megközelítőleg 1200 névféleségről beszélhetünk, és ennek a fele, azaz több mint 600 név csak egyszer fordult elő.

Hagyományosak

A szakember reményét fejezte ki, hogy a szülők a hagyományosabb, ma már ritkának számító, régebbi neveket is nagyobb számban választják majd. Ez egy lassú folyamat szerinte, de vannak biztató jelek, hiszen 2022-ben félszáz Júlia nevű újszülött volt, és közel 50 kislány kapta a Mária nevet, míg a fiúknál tavalyelőtt az István nevet több mint 300-nál, a József és János nevet 200-nál többen kapták.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×