eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Drónfelvételen a Velencei-tó Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A vízállás miatt a Dunából hoznának vizet a Velencei-tóba a horgászok

A 2023-as év sokkal kedvezőbben alakult, mint az azt megelőző, hiszen magasabbról indult a vízállás és végig magasabb szinten maradt, miközben halpusztulás sem történt – értékelte a Velencei-tó helyzetét a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője..

Pálinkás Imre a feol.hu-nak arról beszélt, hogy idén már tudtak halat telepíteni. A részleteket említve jelentős mennyiségben nagytestű pontyokat juttattak a tóba, de "emellett gyönyörű tenyészanyagot sikerült beszereznünk keszegből, elsősorban dévérből". Azt remélik, hogy tavasszal sikerül leívniuk, és segítik a megszokott, őshonos halfauna visszatérését.

Ragadozókat is

A tervezett 30 mázsa helyett egyelőre 20 mázsa növendék csukát tudtak beszerezni, illetve közel 15 mázsa növendék süllőt juttattak a vízbe az arra alkalmas helyszíneken. A program december 31-vel nem ér véget, jövőre minden lehetőséget megragadva szeretnének folytatni a haltelepítéseket.

Vízszint

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk főként az elmúlt másfél hónap csapadékának segítségével már bőven száz centi fölé került a tó (december 31-én 111 centi volt Agárdnál), miközben éppen csak, hogy elkezdték engedni a pátkai tározó vizét. Ráadásul nem csak Pátkán van betárolt víz, a vízügyi igazgatóság korábban a zámolyi tározó medrében is visszafogott csapadékot.

A szakembert arra emlékeztettem, hogy a legutóbbi horgászfórumon jelentős hangsúlyt kapott a tó Dunából való mesterséges feltöltésének lehetősége.

Úgy fogalmazott a lapnak, hogy "szövetségünk a Dunát látja alkalmasnak arra, hogy hosszú távon megoldja a Velencei-tó mesterséges vízpótlását. Debrecenbe is eljuttatták a Tisza vizét: a tervezés során figyelembe lehetne venni az ottani tapasztalatokat, de legalább odáig el kellene jutni, hogy készüljön egy hatástanulmány. Akkor kiderülne, van-e akadálya a megvalósításnak, és az mennyibe kerülne".

Szerinte a vízállással 2024-ben nem lesz probléma, összességében pedig biztató, hogy legalább

vége az elmúlt évek depressziós időszakának

és nem azért kell imádkozni, hogy ne pusztuljon a tó halállománya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×