eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nursery teacher reading a story to the group of kids.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

A kormány a jövő héten dönt a pedagógusok béremeléséről

A Belügyminisztérium szerint 10 százalékos emelésre lehet számítani a jövő év elejétől.

Miután Magyarország megkapta a zárolt uniós források egy részét, ismét napirendre került a pedagógusok béremelésének ügye. A Belügyminisztérium azt közölte, hogy jelen állás szerint a 10 százalékos béremeléssel kalkulálnak 2024 januárban, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy interjőban arról beszélt, ha Magyarország megkapja az eddig visszatartott kohéziós források egy részét, ebből 2024. január elsejével a diplomás átlagbér 72 százalékára emelik a pedagógusok bérét, ami megközelítőleg bruttó 700 ezer forintos átlagbért jelentene.

A Népszava érdeklődésére most a Miniszterelnökség azt közölte, az Európai Bizottság szerdai döntését a kormány a jövő heti ülésen a pedagógus-béremeléssel kapcsolatosan is értékelni fogja, és ezt követően tájékoztatja a közvéleményt.

A lap úgy tudja, hogy Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára jövő hét csütörtökre hívta egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőit.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, lesz miről tárgyalni csütörtökön, különösen azután, hogy az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a béremelésről. "Azt fogjuk kérni, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba, mert a miniszterek összevissza beszélnek. De nekem az az érzésem, mindez csak parasztvakítás. Az EU nem előre fizet, hanem utófinanszíroz. Vagyis a kormánynak előbb hazai forrásból kell nagyobb mértékben megemelnie a béreket, amit az EU később kifizet" – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×