eur:
393.13
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
House address plate number (150) hanging on wall
Nyitókép: Getty Images/Vladmilo

Egy apróság miatt súlyos bírságot kockáztatnak a háztulajdonosok, de alig tudnak róla

Az önkormányzat szankcióval sújthatja azokat, akik nem teszik ki vagy nem tartják karban a házszámot az ingatlanukon.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szabályozza, hogy minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonosnak fel kell tüntetnie a házszámot. Az előírás elsődleges célja, hogy a mentőszolgálat, illetve a rendőrség számára eligazítást nyújtson vészhelyzet esetén, de ez a jelzés a hétköznapi életben is megkönnyíti a tájékozódást, illetve többek között a postások, futárok munkáját.

Nemes Imre ügyvéd a haon.hu érdeklődésére elmondta, hogy milyen büntetésre számíthatnak azok, akiknek otthonán nincs feltüntetve a házszám.

Az önkormányzat szankcióval sújthatja azokat, akik nem teszik ki vagy nem tartják karban a házszámot az ingatlanukon. A lehetséges jogkövetkezményeket az adott önkormányzat rendeletben szabja meg. Ezek közé tartozhat a pénzbírság, melynek összegét az önkormányzat állapíthatja meg, illetve elrendelheti például a házszám kitűzését is. Ha a konkrét településen nincs erre vonatkozó önkormányzati rendelet, a törvényi előírás ellenére hátrányos jogkövetkezmények nem érhetik a házszámkihelyezést elmulasztó személyt

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×