eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Borzalmas anyagok kerülnek még mindig a Dunába Óbudánál

Az 1984-ben megszűnt Óbudai Gázgyár területéről még mindig rákkeltő és mérgező anyagok jutnak a Duna vízébe - állítja a Greenpeace.

A Greenpeace megvizsgálta a folyóba szivárgó anyagot, és ennek eredményeit még 2018-ban jelezte az illetékes hatóságoknak, ám nem történt semmi.

Idén ősszel újra felmérték a helyzetet, és mostanra meglettek az eredmények, amelyek szerint a rákkeltő benzol 19-szeresen, az ugyancsak rákkeltő arzén ötszörösen, más egészségkárosító vegyszerek pedig több ezerszeresen lépik túl a határértéket.

A Gázgyár jogutódjait az elmúlt harminc évben többször is kötelezték a mérgek eltávolítására, de a határozatokat nem hajtották végre.

Legutóbb 2022 végéig kapott határidőt a jogutód MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a kármentesítésre, ám a hatóság később maga adott hosszabbítást 2026. április végéig, miközben a helyzet már olyan súlyos, hogy létfontosságú ivóvízbázisok kerültek veszélybe.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×