eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

Már biztos, hogy csökkenni fog a budapesti politikusok száma

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán kedden közzétette a lakosságszámadatokat, amelyek alapján a választási irodák vezetői elvégzik a körzetesítéssel összefüggő feladatokat.

Az NVI közleményében azt írta, a Belügyminisztérium a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint átadta az NVI-nek a szeptember 1-jei állapot szerinti lakosságszámadatokat, amelyeket a választási iroda továbbított a helyi, illetve területi választási irodák vezetőinek.

Hozzátették: a választási irodák vezetői elkezdték a körzetesítéssel összefüggő feladatok elvégzését, az NVI pedig saját weboldalán is közzétette a helyi választási irodáknak átadott, a lakosságszámot települési bontásban tartalmazó adatállományt.

Emlékeztettek: a választási irodák vezetői a most közzétett adatok alapján a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választásához kapcsolódóan október 31-ig határozatban állapítják meg a képviselő-testület, illetve a közgyűlés megválasztandó tagjainak számát.

A helyi választási iroda vezetője az általános választást megelőző évben november 30-ig módosítja a választókerületi beosztást, amennyiben a település lakosainak száma tízezer fölé emelkedik, vagy megváltozik az egyéni választókerületek száma, vagy valamelyik egyéni választókerület választásra jogosultjai számának eltérése a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától meghaladja a 20 százalékot.

Az NVI közölte azt is, mely településeken változik a mandátumszám, illetve a választástípus.

E szerint Budapest I., V., XI., XIV. és XV. kerületében, Egerben, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen marad a települési egyéni listás választás, de - a választópolgárok számának csökkenése miatt - csökken a települési egyéni választókerületek száma.

Celldömölkön, Csornán, Kapuváron, Mezőberényben, Nagyatádon, Sarkadon és Szigetváron a választás típusa - mivel a választópolgárok száma tízezer alá csökkent - települési egyéni választókerületiről települési egyéni listás választásra változik.

Balatonalmádiban, Csömörön, Ócsán és Tárnokon azonban tízezer fölé nőtt a választópolgárok száma, így ott a települési egyéni listás választásról települési egyéni választókerületire változik a választás típusa.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×