eur:
394.83
usd:
367.74
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Orosz Lancet cirkáló lőszer. Forrás:Twitter/Rezakowsky
Nyitókép: Forrás:Twitter/Rezakowsky

Drónvédelmi rendszer telepítésére kötelezhetők magyar cégek

A döntést az ukrajnai háború és az ebből fakadó humanitárius katasztrófa, illetve ezek magyarországi következményeinek elkerülése fontosságával indokolja a kormányrendelet.

Veszélyhelyzet ideje alatt kötelezheti a honvédelmi miniszter Magyarország állami és magántulajdonú cégeit arra, hogy pilóta nélküli járművek vagy drónok, UAV-k elleni védelmi rendszereket telepítsenek – olvasható a keddi Magyar Közlönyben. Az intézkedés a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozó szervezetekre is vonatkozik.

A védelmi tervek elkészítésében a kijelölt entitás mellett számos nemzetbiztonsági szervnek, így egyebek mellett a honvédségnek, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak (KNBSZ) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak és a rendvédelmi szerveknek is részt kell vennie - írta a Portfolio.

Telepítési és üzembe helyezési határidő még nincs, azt a honvédelmi miniszter határozza meg a működtetés feltételeivel egyetemben.

A telepítés költségeit az arra kötelezett intézmény állja, kihágás esetén pedig bírsággal sújthatják az érintett céget.

Az összeállított védelmi terveket a rendelet 30 évre titkosítja.

Az ukrajnai háborúban a drónok és pilóta nélküli repülőgépek fontos szerepet játszanak, segítségükkel számos kritikus fontosságú létesítményt rongálnak mind a kijevi erők, mind pedig az orosz katonák.

Drónok ellen kétféleképpen lehet védekezni: elektronikus módon, összezavarva a drón és az irányító közti kommunikációt, vagy pedig egyszerűen lelövik.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon, aggódnak az orvosok

Egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon, aggódnak az orvosok

Növekszik az oltásellenes szülők száma, és egyre több támadás éri a gyermekorvosokat a kötelező oltások beadása miatt – figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A kamara tucatnyi olyan esetről értesült, amikor szülők egy erre alakult szervezet segítségével pert indítottak orvosok ellen. Havasi Katalin, a Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint a csecsemőkori kötelező oltások bevezetése előtt minden ötödik gyermek meghalt egyéves kora előtt - számolt be a RTL.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 21:46
×
×
×
×