eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az Agro-M Zrt. egyik dolgozója Redentin 75 RB rágcsálóirtó szert helyez ki Pusztaföldvár határában 2014. június 20-án. Megkezdődött a mezei pockok irtása Orosházán és környékén. Az Agro-M Zrt.-hez tartozó területen van olyan 38 hektáros búzatábla, amelyről tavaly 5,9 tonnás átlagtermést takarítottak be, idén viszont csak 1,25 tonnás lett az átlagtermés a mezei pockok által okozott pusztítás miatt.
Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

Támadnak a pockok, veszélyes anyaggal tudják csak irtani őket

Július végétől egészen november 26-ig használható a Pocok Tox MAX rágcsálóirtó készítmény szükséghelyzetben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei úgy látják, éppen a nagyüzemi gazdálkodás miatt csökkent vagy éppen szűnt meg a pockok elleni természetes védekezési lehetőség, így már csak a veszélyes kemikáliák maradtak.

Az agrárgazdálkodók a saját fejükre hozzák a bajt a nem ökológiai szemléletű és nem megfelelő gazdálkodással, például a ragadozó madaraknak is költőhelyet biztosító mezővédő erdősávok felszámolásával – vélekedett Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Persze „érthető”, mivel erre ösztönzi őket a területalapú támogatás rendszere. Ám ha nem akarjuk kockáztatni a lakosság egészségét és az élelmiszer-biztonságot, akkor nincs más választásunk, mint visszatérni a természetkímélő gazdálkodáshoz. Nagyon egyszerű eszközökkel és módszerekkel meg lehetne ezt tenni, például azzal, hogy csak a területe 80 százalékát műveli, a szegélyeket meghagyja, mezővédő erdősávokat telepít, ahova vissza tud települni az állatvilág, köztük a kártevőirtó élőlények is.

Csakhogy, ha a madaraknak – például a vörös vércsének – sincs olyan terület, ahol fészket tudna rakni, a pockokat sem tudják folyamatosan gyéríteni.

Meglehetősen szapora rágcsálóról van szó, Orbán Zoltán arról is beszélt a sonline.hu-nak, hogy egy pocokkölyök a születése után már két hónapon belül saját kölyköket nevelhet, évente pedig 4-5 vagy több almot képes vetni. Ez az egyik oka annak, hogy a kisrágcsálók állománya évtizedenként két-három alkalommal felfut, ez a természetes jelenség Somogyban is jelentkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×