eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A felújított józsefvárosi Szent József-plébániatemplom egyik kersztje 2020. április 30-án. A külső rekonstrukció 800 millió forint állami támogatásból valósult meg, a belső felújításra pedig 400 milliós állami támogatásból kerül sor. A kéttornyos épület a magyarországi klasszicizáló késő barokk építészet jeles emléke. Tornyai 70 méter magasak.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Vallástörténész: számos oka lehet annak, hogy csökken a hívők száma a statisztika tanúsága szerint

2001-ben még 5 millió 300 ezer ember vallotta magát római katolikusnak, 2022-ben már csak 2 millió 600 ezer - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A vallástudományi professzor szerint számos oka van annak, hogy a hívők száma csökkent.

A vallási hovatartozásra vonatkozó, önkéntesen megválaszolható kérdésre a lakosság 60 százaléka felelt. A válaszadók 50 százaléka, 2 millió 900 ezer ember katolikus, közülük 2 millió 600 ezer a római katolikust, 165 ezren a görögkatolikust jelölték meg vallásukként. A reformátusok aránya 16, az evangélikusoké 3,1 százalék volt 2022-ben. A válaszadók 27 százaléka nem vallásos.

Máté-Tóth Andrást, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi professzorát nem lepték meg a számok.

"Egy kicsikét alábecsültük a fogyást. Azt gondoltuk, nem lesznek ennyire sokan, akik nem válaszolnak, így aztán többen lesznek, akik azt írják, hogy egy-egy vallási közösség tagjai."

Máté-Tóth András szerint több oka is van annak, hogy ilyen sokan nem válaszoltak erre a kérdésre. Például lehetnek olyanok, akik szerint ez a magánügyük, mások bizalmatlanok mindenféle nagy intézménnyel - ahogy az egészségüggyel vagy az internettel, úgy a KSH-val - szemben.

"Aztán van egy harmadik felvetés: talán azért nem válaszoltak az emberek, mert nem tetszik egy részüknek az, hogy milyen erősen együttműködik az állam az egyházzal, legalábbis a nagyokkal. Az emberek

esetleg úgy gondolják, hogy a vallás arra való, hogy kisimítsa a lelket, értelmet adjon az életnek, nem arra, hogy politikai muníció vagy politikai program legyen belőle."

Elsősorban a katolikus egyházban nagyon sok vallási közösségi tag van, akit megkereszteltek, de nem hívő - mondta a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi professzora, megjegyezve: az okok felderítésére további kutatásokra van szükség.

Arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy egy világtrendről van-e szó, és hogy a különböző országokban napvilágot látott gyermekbántalmazási ügyek szerepet játszanak-e a hívők számának fogyásában.

"Amerikában és Európában a fogyás trend a katolikus egyházban. A mértékben vannak nagyobb különbségek. A népszámlálási adatok azt mutatják, hogy a katolikusok vesztették a legtöbb tagot arányaiban és nominálisan is. Lehetséges, hogy valamekkora mértékben hozzájárult ehhez az, hogy a katolikus egyház sajtója nem pozitív, de az az igazság, hogy Magyarországon ez nem olyan erős, mint például Franciaországban, Németországban, Kanadában vagy az USA-ban; feltételezhetjük, hogy van ennek szerepe, vagyis nagy hiba lenne nem feltételezni, de a mértékét nem tudjuk megsaccolni."

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményben azt írta, hogy örömükre szolgál, hogy a vallási, felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdésre válaszoló honfitársaik több mint kétharmada a Magyar Katolikus Egyházhoz tartozónak vallotta magát.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×