eur:
394.7
usd:
366.04
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Polgárőrök és rendőrök közösen járőröznek Hercegszántó határában, a magyar-szerb határ közelében 2018. április 4-én. Harminc polgárőr a rendőrökkel közösen ellenőrzi a déli határszakasz melletti településeket, tanyákat az ott élők biztonsága érdekében április 6-ig.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Polgárőr szövetség: érhetetlenek ezek a „science fiction”-be illő szalagcímek

Cáfolja azokat a sajtóban megjelent híreket az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke, miszerint egy törvénymódosítás után a polgárőrök vezényelhetőek lennének a határra. Mint mondta: a jogszabály csupán a jelenlegi helyzet rögzítése.

Egy salátatörvény részeként kerül a parlament elé a polgárőrségről szóló törvény módosítása is – fogalmazott az InfoRádiónak Bakonyi Ágnes, rögtön cáfolta azokat a híreket, miszerint a polgárőrök vezényelhetők lennének.

A polgárőrség nem vezényelhető szervezet, az Országos Polgárőr Szövetség 66 ezer tagja pedig önkéntesen, civilként vesz részt a közrendvédelemben

– szögezte le a sajtófőnök, aki maga sem tudja, hogy honnan indultak a „science fiction”-be illő szalagcímek.

A szakértő emlékeztetett, hogy a polgárőrség működését és jogait egy 2011-es törvény szabályozza. A polgárőrség önkéntes szolgálatot lát el, civil szervezetként, így a rendvédelemnek csak áttételes a részei, csak segítik a rendvédelmi szervek munkáját – mutatott rá Bakonyi Ágnes. A sajtófőnök megerősítette, hogy miután az elmúlt években néhány paragrafus okafogyottá vált, tárgyalásba kezdtek a Belügyminisztériummal, hogy módosítsák a törvény egyes részeit.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a határvédelemben évek óta közreműködnek polgárőrök is. A mindennapok során a határvédelmi tagozat több mint száz partneregyesületének tagjai nagyon komoly szolgálatot látnak el a déli határ védelmében, segítve a rendőrség, a határvadászok és katonaság munkáját. Éppen ezért szerették volna, hogy az alapfeladataik közé – amiben például a közbiztonság védelme és a felvilágosító tevékenység is szerepel –, bekerülne a határvédelem is – tette hozzá.

Tudnivaló, hogy a polgárőrök a határvédelemben is civilként vesznek részt, voltaképp csak közreműködnek a közterületi járőrszolgálatban, úgymond figyelőszolgálatot látnak el, de például önvédelmi fegyvert sem viselhetnek.

„Mi nem fogunk el illegális határátlépőket, maximum őrizzük őket a rendőri utasítás alapján”

– fogalmazott Bakonyi Ágnes, megismételve: tényleg érthetetlen, hogy honnan jött a félreértés, például vezényelhetőek lesznek és ők fogják védeni a határt. „Nem, nem, nem mi fogjuk! Csak közreműködünk.”

A sajtófőnök hangsúlyozta, hogy a polgárőrök nem hivatásosoak, hanem önkéntesek, amiben benne van, hogy ellenszolgáltatás nélkül végzik a feladataikat, de saját akaratból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×