eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján 2022. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik a parlament őszi ülésszaka

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik meg hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka. A parlament a következő hónapokban egyebek mellett a gyermekek, a határok és a szuverenitás védelméről is elfogad új jogszabályokat.

Megemlékezésekkel kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszakának első munkanapja hétfőn 13 órakor.

A képviselők hat közelmúltban elhunyt társuk,

  • a KDNP-s Füzessy Tibor
  • a fideszes Hanó Miklós
  • az SZDSZ-es Puha Sándor
  • az MSZP és Kárpáti Zsuzsa, Buzás Sándor és Daróczi Zoltán

életútja előtt hajtanak fejet.

A politikai munka és vele együtt az önkormányzati, illetve az EP-választás "nem hivatalos kampánya" már a napirend előtti felszólalásokkal kezdetét veszi.

Az ülésszakok elején a miniszterelnök általában személyesen tájékoztatja a parlamentet a kormány törvényalkotási terveiről, ez így lesz most is, és ilyenkor rendszerint a frakcióvezetők beszédei nyitják meg a szezont.

Az ülésnek ezen részét az InfoRádió és az Infostart élőben közvetíti.

Interpellációk, azonnali kérdések és kérdések is lesznek, illetve a képviselők nemzetközi szerződéseket tárgyalnak meg és napirend utáni felszólalásokat hallgatnak.

A svéd NATO-csatlakozás témája azonban sem most, sem valószínűleg az őszi ülésszak egészében nem kerül az Országgyűlés elé,

főleg, mióta a kormánypártiak megnézték azt a 4 évvel ezelőtti svéd iskolai oktatóvideót, amely azt állítja, hogy a magyar demokrácia leépült.

"Magyarázatot várunk a svédektől arra, hogy mégis hogyan gondolták azt, amit ebben a filmben terjesztenek Magyarországról" - mondta Kocsis Máté a Fidesz kihelyezett frakcióülésének születében Esztergomban.

Ősszel elkészül a gyermekvédelmi törvény módosítása és egy szuverenitásvédelmi jogszabálycsomag, és a kormánypártok a határvédelem megerősítését is szükségesnek tartják - tette hozzá akkor Kocsis Máté.

"Azok, akik szolgálatot teljesítenek a határon, minden áldott nap közvetlen életveszélyben vannak. Szigorítsunk azokon a szabályokon, amelyek a magyar határt és az európai schengeni határokon nagyobb erővel, jobban védik, nagyobb erőforrást csoportosítsunk oda" - fejtegette.

(A politikus később részletesebben beszélt a külföldi befolyás ellen célzott javaslatukról, illetve a Belügyminisztérium már meg is osztotta a határvédelem tervezett változtatásait is tartalmazó törvénycsomagot.)

A KDNP új családvédelmi intézkedéseket vár a kormánytól - közölte a frakcióülésen Simicskó István frakcióvezető.

"A családok jelentik a társadalmunk alapsejtjeit, és nyilván az ő támogatásuk, segítségük kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából, különösen olyan időszakban, amikor háború van, szankciók vannak, infláció van" - mondta.

Indulatos vitából bizonyára idén ősszel sem lesz hiány az Országgyűlésben, bár az egyik ellenzéki párt, az Ungár Péter által vezetett LMP a maga részéről más stílust ígér.

"Mi vagyunk ma az egyetlen párt, amely a Fidesszel és a hisztériaellenzékkel szemben nem a gyűlölet vámszedője, mi nem azt szeretnénk, hogy egyre felfokozottabb hangulatban utálják egymást a magyar emberek, hanem hogy végre szeretettel és megértéssel forduljunk egymás iránt" - hangoztatta.

Az Országgyűlés kedd reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal folytatja a munkát, majd döntés születik a Mi Hazánk egyik képviselője tiszteletdíjának csökkentéséről; Novák Elődnek azért kell lemondania több mint 5 millió forintról, mert számos alkalommal, legutóbb május 22-én a cigánybűnözés szót használta a plenáris ülésen.

Kedden a parlament megtárgyal egy olyan kormányzati javaslatot, amely a bürokrácia csökkentését szolgálja.

A tervezet egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a házassági szándékot elektronikus úton jelentsék be, a közmeghallgatásokat pedig online tartsák meg.

A keddi ülésnap szintén napirend utáni felszólalásokkal zárul.

A parlamenti bizottságok is megkezdik a munkát:

  • az Európai Ügyek Bizottsága például meghallgatja a spanyol nagykövetet a spanyol EU-elnökség programjáról
  • a Fenntartható Fejlődés Bizottsága az akkumulátorgyárakról szóló és a kémiai szúnyoggyérítés kárainak csökkentését szolgáló ellenzéki előterjesztésekkel foglalkozik
  • a Költségvetési Bizottság megvitat egy szocialista indítványt a kerékbilincs alkalmazásának megszüntetéséről
  • a Népjóléti Bizottság egy olyan kormánypárti javaslatot tárgyal, amelynek beszédes indoklása van: "a módosítás egyértelművé teszi azt, ami a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján eddig sem volt kétséges, hogy a Nők 40 kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik 40 évig nőként dolgoztak".
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×