eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash.com

Vészjelzés: vége lehet az általunk ismert Balatonnak

Egyszerre több ok miatt is pusztulnak a nádasok a Balatonban, Paloznak és Alsóörs között.

Pusztul a nádas a Balaton mellett, Paloznak és Alsóörs között. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő, Pomogyi Piroska hidrobiológus szerint a riasztó méretet öltő jelenségnek négy oka van, és mind az ember tevékenységéhez köthető.

Az egyik, hogy idei hajtások nem nagyon tudtak kifejlődni, mert nagyon régen nem aratták ezeket a területeket. A szakértő szerint a Szerdahelyi öbölben, Alsóörs és Paloznak között, 2014-ben volt aratás, a Paloznaki-öbölben Paloznak és Csopak között még régebben.

A második probléma, hogy különösen a Paloznaki-öböl keleti szélén nagyon sok stég, bejáró szabdalja fel a nádast. A harmadik és talán a legfontosabb tényező mind közül az, hogy 2016 óta magasabb felső szabályozási vízszintet tartanak a Balatonon, és emiatt megváltoztak az áramlási, a hullámzási viszonyok is. A kettő együtt Pomogyi Piroska szerint azért okoz súlyos gondot, mert ahol a stégek, bejárók felszabdalják a nádast, ott be tud hatolni a hullámzás, és tovább károsítja a nádat.

"Ezek az erősebb hullámok miatt a letört nád nem szárad meg, az egyéb növénymaradványokat kidobja a nádas szélébe a hullámzás, ami viszont a mögöttes területeket még inkább bezárja. Ezek miatt mocsarasodás indult meg" – sorolta a hidrobiológus, ráadásul negyedik okként megemlítette, hogy egy új kikötő mólója 300 méterre benyúlik a tóba, és emiatt is megváltoztak az áramlási viszonyok.

"Ennyi emberi beavatkozás túl sok volt már a nádállománynak. Az idén ráadások nagy viharok voltak, és összetörte az avas nádat. A fény nem tud lehatolni az alatta lévő rétegekbe, és emiatt az új hajtások sem tudtak előjönni" – mondta Pomogyi Piroska.

Arra is emlékeztetett, hogy 2020 óta törvényi szabályozza, hogy

a magas minőségi osztályba tartozó nádasokban szigorúan tilos bármilyen beavatkozás. Például a stégbejárók legnagyobb része illegális.

Ráadásul a nádasba így idegenhonos növények és állatok is bekerülnek, és ezzel megváltozik az egész nádas szerkezete. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Balaton vízminőségének a védelmében is szerepet játszik nád, ezért a Balaton jellege is megváltozik.

"Ha a nádas eltűnik, ha nem teszünk ellene valamit, hanem mindig csak károsítjuk a nádat, akkor maga a Balaton is megváltozik, és ez nem a Balaton lesz többé" – mondta Pomogyi Piroska.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×