eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pexels.com

Egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt az államháztartási hiány - a nap hírei

A vártnál kisebb mértékben csökkent augusztusban az infláció, ami 16,4 százalékos volt. Jövőre is marad az éves szaldóelszámolás a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre. Egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt az államháztartási hiány. működő háztartási méretű napelemes rendszerekre

A vártnál kisebb mértékben csökkent augusztusban az infláció, ami 16,4 százalékos volt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára éves bázison 19,5 százalékkal drágult a múlt hónapban, emellett a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára is jelentős mértékben nőtt. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint ennek ellenére is egyszámjegyűre csökkenhet az infláció az év végéig, de a korábban jelzett október helyett ez csak később valósulhat meg.

Az alapélelmiszerek ismételt drágulására hívja fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció. Dávid Ferenc, az ellenzéki párt gazdasági árnyékminisztere a KSH legfrissebb adataira reagálva közölte: nagyot drágult például a cukor, 54,6 százalékkal. Tovább emelték a benzin árát is, éves szinten pedig a magyar infláció a legnagyobb Európában. Közben az MSZP is arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra sem csökken jelentős mértékben az infláció, az ideális szintet pedig legjobb esetben is csak jövőre érheti el.

Kétéves mélypontra csökkent az élelmiszerek világpiaci ára augusztusban a FAO adatai szerint. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete azt közölte: a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 38,3 ponttal alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékéhez képest. Az augusztusi csökkenést elsősorban a tejtermékek, a növényi olajok, a hús és a gabonafélék árindexeinek a csökkenése okozta, miközben kismértékben nőtt a cukor árindexe.

Egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt az államháztartási hiány a Pénzügyminisztérium augusztusi adatai alapján. A múlt hónap végéig a deficit 3.298 milliárd forint volt. Ezzel nyolc hónap alatt csaknem teljes egészében, 97 százalékban teljesült az éves hiánycél. A költségvetés több mint 1.085 milliárd forintot fordított a rezsivédelemmel összefüggő szolgáltatói kompenzációra.

Jövőre is marad az éves szaldóelszámolás a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre – jelentette be az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba közösségi oldalára feltöltött videójában azt mondta, hogy a telepítéstől számított tíz éven át élhetnek ezzel a napelemesek. Az intézkedés azokra is vonatkozik, akik igényüket szeptember hetedikén éjfélig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg. Ezeket a beruházásokat 2026. január 1-ig kell befejezni és onnantól számít majd a 10 év. Akik most jelentkeznek, azokra viszont a bruttó elszámolás vonatkozik majd.

Megugrott a földgáz ára az európai kereskedésben, miután Ausztrália két kulcsfontosságú LNG-telephelyén sztrájkba kezdtek dolgozók. A Portfólió a Bloombergre hivatkozva arról számol be, hogy 5,5 százalékos pluszba emelkedett a holland gáztőzsdén a tarifa.

Csaknem 52 milliárd forintos zöldmezős beruházással 1500 munkahelyet hoz létre Felsőzsolcán a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító GKN. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a brit tulajdonú cég gyáravatásán kiemelte, hogy a beruházással már idén 200 új munkahely jöhet létre, 2026 végéig pedig 1500. Az állam támogatást ad a beruházáshoz, melynek mértékét később, az Európai Bizottság jóváhagyása után hozzák nyilvánosságra.

Új gyártósort építettek a Sanofi miskolci üzemében 8 milliárd forintos beruházással. A gyógyszercég ezzel vezető lesz a vérhígító injekciók európai gyártásában, ami fontos lépés az ország stratégiai kapacitásainak kiépítése terén is.

Új elemmel bővült az EgészségAblak mobilalkalmazás. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: meghatalmazás esetén a családtagok dokumentumai is elérhetővé válnak. A szülők így be tudnak lépni gyermekeik fiókjába, illetve a felnőttek az idősebb szüleik dokumentumaihoz is hozzáférhetnek. Meghatalmazás akár ismerősnek is adható például receptkiváltás miatt.

Öten pályáztak a Zeneakadémia rektori posztjára. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetésére a határidőig Győriványi György Sándor, Keller András, Kutnyánszky Csaba, Marosi László és Tóth Péter nyújtott be pályázatot.

A Kojot négy lelke című animációs filmet nevezi Magyarország a jövő évi Oscar-díjra. A Gauder Áron rendezésben, Bereményi Géza közreműködésével, Temple Réka producer vezetésével készült filmet mintegy 30 fesztiválon vetítették nagy sikerrel világszerte. Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusi, 96. Oscar-díjátadóra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet.

Fokozott védelmet ítélt meg 20 ukrajnai kulturális örökségi helyszínnek az UNESCO. A protokoll 87 államának lehetősége lesz arra, hogy jogi eljárást indítson azok ellen, akik felelősek a szóban forgó kulturális javak megrongálásáért.

Megérkeztek Ukrajnába az első Leopard 1A5-ös típusú harckocsik Dániából. Közben zajlik Németországban az ukrán katonák kiképzése is a harckocsira, amit dán oktatók és német katonák segítenek.

Egy év alatt a kétszeresére nőtt az adathalász támadások aránya – áll az ESET kiberbiztonsági cég tanulmányában. Míg tavaly az informatikai támadások 19 százaléka volt adathalász incidenst, ez az arány 2023 első három hónapjában 37,5 százalékra nőtt. A szakemberek szerint bár bizonyos területeken javult a tudatosság, sokan még mindig hisznek a csalóknak.

A NAV mobilalkalmazásával is befizethető a gépjárműadó második részlete, ennek határideje szeptember 15 - hívta fel a figyelmet az adóhatóság. Kiemelik, hogy átutalás esetén a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot.

10 százalékra mérséklődött a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítói kár-ráfordítások éves növekedési üteme a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A Magyar Nemzeti Bank szerint ezt a járműjavítási költségek emelkedése okozta, miközben az alkatrészek ára stagnált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×