eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
fotó: Szörényi Laura
Nyitókép: Szörényi Laura

Flesch Tamás: összességében pozítív lehet a magyar turizmus idei mérlege

A gyenge szezonnyitás után júliusban nagyot erősödött a turisztikai forgalom. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a belföldi kereslet a főszezonban sem élénkült meg, a külföldi vendégéjszakák növekedésével viszont összességében pozitív évet zárhat a magyar turizmus.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás szerint az év első feléhez képest mostanra javultak a szálláshelyek kihasználtsági adatai, de ettől függetlenül a szervezet tagszállodáiban nem sikerült elérni a tavalyi év eredményeit eddig.

"Nagyjából mi 15 százalékkal vagyunk a tavalyi év alatt most, már az augusztust is beleértve. Ez a Balatonon 15-20 százalék között van, vidéken inkább tíz százalék. Budapesten viszont sokkal jobb a helyzet. Összességében pozitív lesz a nyári mérlegünk. Sajnos a belföldi kereslet az olyan szinten nem tudott megélénkülni, mint a tavalyi évben, de azt gondoljuk, hogy ez valahol természetes is volt" – hangsúlyozta a szakmai szervezet vezetője.

Flesch Tamás ugyanakkor arra is kitért, hogy természetes dolognak tartja azt, hogy miközben a belföldi vendégéjszakák száma 8,4 százalékkal csökkent, azzal egyidejűleg viszont a külföldieké 13 százalékkal emelkedett.

"A külföldi vendégéjszakák száma folyamatosan növekszik, amióta tulajdonképpen korlátozás nélkül lehet utazni és akár a 2019-es évek számai közelébe is eljuthatunk év végére, ami a reptér forgalmából is látszik" – mondta.

A belföldi vendégéjszakák számában a csökkenő tendenciának az elnök szerint két fő tényezője van. Az egyik az infláció, ami sok embert spórolásra késztetett a nyár folyamán, a második pedig az, hogy 2019 után 2023 volt az első olyan év, amikor korlátozások nélkül lehetett utazni a világban. Ez azt jelenti, hogy akinek erre volt anyagi forrása, elment külföldre a magyarországi pihenés helyett is.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszélt még arról is, hogy a korábbi várakozásoknak megfelelően idén érezhetően megváltoztak a belföldi, hazai turisták szállásfoglalási szokásai. Ha el is utaztak az emberek, csak rövidebb időszakokra, a tartózkodási idő lerövidült. Nagyon sokan inkább hétvégére vagy hosszú hétvégére döntöttek a belföldi pihenés mellett.

"Abban a pillanatban, ahogy jó idő lett, nagyon megélénkült a foglalási kedv, ezért jó idő esetén még elég erős lehet az őszi szezon. Összességében pedig a külföldi vendégéjszakák erősödésének a tendenciájával és a belföldi vendégéjszakák csökkenésével együtt is várhatóan pozitív lesz majd a teljes év" mondta el Flesch Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×