eur:
395.04
usd:
368.73
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
e-autó, elektromos autó, parkolás, autótöltés,
Nyitókép: Pixabay

Tekintélyes összeggel lökik meg a hazai e-autózást

A klímasemlegesség céljának eléréséhez elengedhetetlen fenntartható közlekedés, az e-autók számának növelése, az ehhez kapcsolódó és ezt kiszolgáló ipar és infrastruktúra fejlesztése érdekében hozott határozatot a kormány.

Kormányhatározat jelent meg a csütörtök esti Magyar Közlönyben arról, hogy több mint 60 milliárd forintot fog költeni autóbeszerzések támogatására és a töltőhálózat fejlesztésére.

A területfejlesztési és energiaügyi miniszter feladatául szabták a rendelkezésben, hogy dolgozzanak ki egy támogatási programot a hazai elektromos töltőhálózat bővítésére, "figyelembe véve Magyarország nemzetközi kötelezettségeit, az elektromos hálózat adottságait, valamint a gazdaságos és megújuló forrásból történő energiafelhasználás célkitűzését".

Emellett a két minisztériumnak egy olyan programot is meg kell alkotnia, amellyel a tisztán elektromos meghajtású járművek gazdasági társaságok – kiemelten car-sharing szolgáltatók, flottaszolgáltatók és taxitársaságok – általi beszerzését támogatja.

A határidő mindkét esetben 2024. március 1.

Ezeket elsősorban uniós forrásból finanszírozná a kormány a határozat szerint, de gondoskodik magyar forrásról is arra az esetre, ha az EU-ból nem érkezne felhasználható pénz:

  • a töltőhálózat fejlesztésének támogatásához 30,35 milliárd forintot,
  • a céges e-autó-beszerzések támogatásához 30 milliárd forintot

kell biztosítania Varga Mihály pénzügyminiszter tárcájának (az összegek tartalmazzák a lebonyolítási díjat is).

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×