eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Stég Fonyód közelében 2019. november 22-én. A  jogszabály szerint a stégek október 31-ig maradhatnak a vízben, mert később balesetveszélyesek lehetnek, ha befagy a Balaton.
Nyitókép: MTI/Varga György

Újabb részletek a balatoni stégbontások ügyében

Az utcai közösségek által épített stégek csak akkor kaphatnak engedélyt, ha egyesületet alapítanak a tulajdonosok.

Mint arról már az Infostart több cikkben is beszámolt, a Balaton több településén megkezdték az illegálisan épített stégek elbontását. Legutóbb Balatonmáriafürdőn tartottak fórumot az ügyben, ahol a mintegy 200 stég csaknem 60 százalékának nincs engedélye.

A napi.hu arról ír, hogy a helyhatóságok évek óta nem tettek semmit az illegális stégek ellen, ezért idén nyáron lakossági bejelentések alapján a vízügy lépett, noha a bontás nem is az ő feladata lenne.

Az eljárás szerint ha egy engedély nélküli stégen szerepel név, akkor megpróbálják elérni a tulajdonost, hogy maga bontsa el a bejárót, illetve ha arra van lehetőség – főleg a vízben lévő stégek esetében –, szerezzen rá engedélyt. Ellenkező esetben ki kell fizetni az elbontatást, aminek a költsége több százezer forint is lehet.

Most 60-100 éve létesült lejárók válnak hirtelen illegálissá egy későbbi jogszabály alapján. Balatonmáriafürdőn például legfeljebb 21 kaphat engedélyt. Az utcai molóközösségeknek ráadásul legalább egyesületet kell alakítaniuk, mert a kizárólag jogi személy kérhet engedélyt, amihez szükség lesz a vízügyi hatóság támogatására, de a döntést a megyei kormányhivatal hozza majd meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×