eur:
392.77
usd:
363.11
bux:
72146.82
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központja előtt 2023. március 27-én. Tovább folytatódik a mentőszolgálat 2010-ben megkezdett korszerűsítése, most újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Álhír terjed a 112-es hívószámmal kapcsolatban

Sok tízezer felhasználóhoz juthatott el a félrevezető információ, hogy a 112-es hívószám szeptembertől 1830-ra változik.

Már nem elérhető a Facebookon az az augusztus 21-én délután közzétett megtévesztő bejegyzés, ami szerint szeptember 1-jétől a mentő és az egészségügyi ellátás hívószáma 1830-ra változna. A posztot több ezren osztották meg, így pár nap alatt tömegekhez jutott el a közösségi médiában. A bejegyzés azért is lehetett megtévesztő, mert a szerzője a profilkép alapján maga is mentősnek tűnt – számolt be a VG.

A leírtak azonban nem igazak:

az 1830-as hívószám a vármegyei ügyeleti hívószám, amit 16 óra után hívhatnak azok, akiknek valamilyen egészségi problémája támad.

Akiknek sürgős segítségre van szükségük, azoknak továbbra is az egységes segélyhívó számot, a 112-t kell hívniuk. Ez a nap egészében, bármikor tárcsázható.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a lap érdeklődésére megerősítette: félreértésről van szó, vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es számot kell tárcsázni. Az 1830-as telefonszámot még februárban hívták életre, amikor az OMSZ elindította az egységes alapellátási ügyeleti rendszert. Ennek a központi ügyeleti száma az 1830. Ez is a mentőknél csöng ki, de arra tartják fenn, ha valakinek háziorvosi ügyeleti vagy éjszakai ügyeleti egészségi problémája van.

„Nem jó megoldás, ha az emberek most tömegével átállnak a 1830-ra, mert ez egy másik szolgáltatás” – fogalmazott a VG-nek Győrfi Pál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×