eur:
394.66
usd:
368.03
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Pixabay

A papagájok kapták a fővárosi állatkertre hagyott 120 milliós örökséget

A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb összegű magánszemélytől érkező öröklési hagyatékaként egy több, mint 120 millió forintos adományt kapott a Fővárosi Állat-és Növénykert Állatkerti Alapítványa.

A nemrégiben elhunyt Virághné Szamosi Judit szakpszichológus életében a budapesti állatkert papagájainak a nagy barátja volt, aki épp ezért az Állatkerti Alapítvány javára végrendelkezett egy több mint 120 millió forintos összeggel a hagyatékából - írja a zoobudapest.com.

A Fővárosi Állat-és Növénykert a héten pedig egy ünnepség keretében jelentette be, hogy két évvel az adomány megérkezése után az örökségből elkészült a jácintkék arák röpdéjének a felújítása.

Az állatkert alapítványa a végrendelkezés következtében megkapott támogatást céltudatosan használta fel, arra való tekintettel, hogy az örökhagyó kedvencei a papagájok voltak.

Az adományból megvalósult fejlesztés jelentőségét az adja, hogy a jácintkék arák szaporításához sok tér kell, bemutatóhellyel, illetve elkülönítési lehetőségekkel. Erre a célra a fővárosi állatkertben korábban a Xantus-ház közönség elől elzárt papagájszaporító röpdéi, illegve egy tíz évvel ezelőtt, saját erőből épített bemutató röpde szolgált.

A felépített új férőhely nem egyszerűen egy bemutató röpde, hanem egy több részből álló, a bemutatáson kívül az állatok szaporítását is szolgáló komplexum, melynek korszerűsítését már régóta tervezte az állatkert. A hátulsó, a közönség számára nem látható részének korszerűsítési munkálatai az ősz folyamán kezdődnek.

Az idős hölgy öröklési adományát kezelő Állatkerti Alapítvány közlése szerint a papagájokat érintő fejlesztések révén a jácintkék arák szaporításának és bemutatásának a feltételei úgy javulnak, hogy azzal a Fővárosi Állat-és Növénykert egyúttal emléket állít az intézmény papagájainak örök barátja számára is.

A nem hétköznapi nagyságú adomány előtt tisztelegve az állatkert új röpdéjének az épületére felkerült egy Virághné Szamosi Judit örökhagyó adományozónak köszönetet mondó, díszes réztábla.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 15:41
×
×
×
×