eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A kettes medence a Gellért-hegyen található, az összesen 80 millió liter vizet tárolni képes Gruber József víztárolóban a szokásos tavaszi nagytakarítása előtt a víz világnapját megelőző napon, 2022. március 21-én. A Fővárosi Vízművek egyik leglátványosabb és legnépszerűbb létesítményében, a hatalmas térben 106 darab, 10 méter magasságú oszlop van.MTI/Szigetváry Zsolt
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Csörnyei Géza: olyan sok a vízvezeték-javítási elmaradás, hogy priorizálnunk kell

A Fővárosi Vízművek vezérigazgatója szerint nyáron fokozódik a vízellátórendszer terhelése, emiatt több ilyenkor a csőtörés.

"Az a helyzet fordult elő az elmúlt napokban, hogy a város elszórt területein egyre nagyobb számban tapasztalunk vízvezeték-meghibásodást, tehát egyre több az olyan jellegű közterületi munkavégzés, ahol a vízművek munkatársai dolgoznak és okoznak egyúttal forgalmi fennakadást vagy közlekedési nehézséget" – mondta az InfoRádióban Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója.

A Fővárosi Vízművek igyekszik minden hibát megjavítani, de amikor nagyon sok meghibásodás történik, és ha a kapacitásaik máshol vannak lekötve, priorizálniuk kell. Ilyenkor általában a valamilyen szempontból kiemelt, vagy több fogyasztót érintő meghibásodásokat veszik előre, főleg a kórházak és egészségügyi intézmények környékén. Mindenhol máshol pedig az ideiglenes vízellátásról gondoskodnak.

Ez a munka a kánikulai időszakban nem könnyű, ráadásul bárhol is van vízhiány, nyilván nehezen élik meg az ott élők, hogy nélkülözniük kell rövidebb-hosszabb időre a szolgáltatást.

"Fizikai korlátaink vannak, hiszen mind létszámban, mint technikai erőforrásokban egy adott problémahalmazra vagyunk felkészülve, és ezekkel kell kezelnünk a meghibásodásokat.

Természetesen ilyenkor minden szükséges és lehetséges erőforrásunkat ezekre a feladatokra csoportosítjuk" – mondta Csörnyei Géza.

A legöregebb vízvezetékrendszer

A főváros vízelosztó hálózata a legöregebb az országban: itt épültek az első vezetékek, vízművek, már több mint 155 évvel ezelőtt. A vezetékhálózat jelentős része felújításra érett. Mivel a felújítása soha nem olyan ütemben történt, mint ahogy műszakilag kívánatos lett volna, ezért egy viszonylag nagy halasztott beruházás állománnyal birkóznak és igyekeznek azokból mindig a legfontosabbakat, a legnagyobb prioritású munkákat előre venni – mondta.

A vezérigazgató szerint a meghibásodási hullám azért történik nyáron, mert ilyenkor megnövekszik a vízfogyasztás, és fokozódik a vízellátórendszer terhelése. A másik ok a hőség, ami a talajra is hatást gyakorol, mivel a kiszáradó talaj mozgást indukál, és a vezetékhálózat leggyengébb pontja nehezen bírhatja a feszültséget, emiatt csőtörés vagy elmozdulás történhet. Ennek hatására a víz felszínre tör, és csőtörésként jelenik meg a területeken: valahol hirtelen és nagy mennyiségben, máshol apró szivárgásként. Mind a kettő problémát okoz az ott lakóknak, arra közlekedőknek, illetve veszteséget jelent a Fővárosi Vízműveknek is.

Újabb veszteséges év jöhet

A Fővárosi Vízművek a tavalyi évet veszteséggel zárta, mert nem tudták a főváros vízszolgáltatását a meglévő forrásokból megoldani. Idén az energiaárak, az infláció kedvezőtlen hatása és a bérek növelésének kényszere oda vezetett, hogy a változatlan árbevétel mellett jelentősen emelkedtek a költségeik.

Fejlesztettek egy alternatív energiaparkot, sok új technológiát vezettek és építettek be azért, hogy csökkentsék a hibaszámot, hatékonyabbá tegyék a szolgáltatást, gazdaságosabbá tegyék a folyamataikat. Ám ezek együtt sem elegendőek ahhoz, hogy kompenzálják a negatív hatásokat. A Fővárosi Vízművek 10 milliárd forint feletti veszteséget vár, de dolgoznak azon, hogy ez az összeg minél kisebb legyen.

A vízdíj emelésének kérdése Csörnyei Géza szerint összetett, hiszen a víziközmű-szolgáltatás, a víz és a szennyvízszolgáltatás díja rezsicsökkentett, hatósági áron történik, ami 2013-ban lett megállapítva, és azóta egyszer csökkent 10 százalékkal. Így

a mai napon is lényegében a 2009-es díjakon végzik a szolgáltatást.

A rezsicsökkentést fontosnak és fenntartandónak tartják, de úgy vélik, nem jó, ha olyan típusú gazdasági szolgáltatók is rezsicsökkentett áron kapják a vizet, akiknél ez nem feltétlenül lenne indokolt. Ez vonatkozik a szállodákra, az autómosókra, az olajkereskedőkre, a hajózásra és sok olyan vállalkozásra, amelyeknek a vezérigazgató szerint nem okozna különösebb problémát, hogy piaci áron jussanak ivóvízhez. Ez azonban a jelenlegi szabályozási rendszerben nem így van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×