eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megérkeztek az új balatoni hajók, de még sokat kell várni rájuk – itt a menetrend

Közel 400 kilométert megtéve hétfőn Siófokra érkeztek a Bahart új hajói. A következő hónapok még a hajók üzemképessé tételéről fognak szólni, ősztől viszont már az utazóközönség szolgálatába állhatnak az új járművek – mondta az InfoRádióban Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Összetett logisztikai feladatot kellett végrehajtani ahhoz, hogy Komáromból a Dunán és a Sión át a Balatonba jussanak a Bahart új kompjai – az új zsilipen át, amelyet a magas vízállás miatt lehetett néhány napra megnyitni.

"Sosem közlekedtek még ilyen méretű hajók a Sió-csatornán, ráadásul ezekből rögtön négy is érkezett, illetve a kísérő uszály és számos egyéb hajó, vontatóhajó, tolóhajó. Ennek a húsz hajónak a közlekedése a Sión volt a legösszetettebb feladat. Hidak alatt kellett áthaladni, szűkületeket, zátonyokat elkerülni. Valamennyi szakember, aki mind az előkészítésben, mind a végrehajtásban részt vett, óriási munkát végzett" – részletezte Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója.

Mivel a közlekedés csak visszabontott állapotban volt lehetséges, most újra kell építeni a hajókat, a felépítményekkel kezdenek.

"Ehhez egy speciális, 450 tonnás darut fogunk igénybe venni, ezzel fogják felhelyezni a különböző részeket a hajókra. Ezt követően jön a gépészeti, műszaki rendszerek visszaépítése, beszerelése, beüzemelése. Néhány hónapra szükség van, hogy a munka befejeződjön, a hatóság is átvegye őket, és aztán a nagyközönség birtokba vehesse a hajókat" – sorolta.

Idén nyáron tehát még nem közlekedhetnek az új hajók a Balatonon, de a kompok az év végéig forgalomba állnak, míg a személyhajók csak márciusban.

A kompok Szántód és Tihany között a jelenlegi útvonalon járnak majd – nevük: Szántód, Tihany –, a személyhajók közül

  • a Tomaj Fonyód és Badacsony között jár,
  • a Balaton nevű Siófok, Balatonfüred és Tihany között.

Az utolsó hasonló beszerzés 40-50 éve volt, most valamennyi igényt összegyűjtve választották ki az új hajükat, és Veigl Gábor ígéri, nagy megelégedettség övezi majd az üzembe állásukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Örülhet a radikális jobboldal az exit poll szerint

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×