eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Lemond az igazságügyi miniszter

Varga Judit július végén távozik a posztjáról, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson ő vezethesse a Fidesz listáját. A politikus a konzervatív erők megerősödését reméli, s további munkájával ezt a célt kívánja szolgálni.

A Magyar Nemzet értesülését, miszerint ő vezetheti a Fidesz listáját a 2024-es EP-választáson, az igazságügyi miniszter nem kívánta megerősíteni, mert erről még a Fidesz elnökségének is döntenie kell. Az azonban biztos, hogy a választás után az Európai Parlamentben szeretné a magyar emberek érdekeit képviselni, s addig is aktívan bekapcsolódik a kampányba.

Hogy ezt teljes erőbedobással megtehesse és aktívan kampányolhasson, lemond a miniszteri posztjáról. Varga Judit a konzervatív erők megerősödését reméli, s további munkájával ezt a célt fogja szolgálni.

Varga Judit a lapnak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte a 2024-es EP-választásnak most nagyon nagy a tétje, és ebben szeretne aktív szerepet vállalni. Mint mondta, Magyarország uniós intézményekbe vetett bizalma súlyosan sérült az utóbbi időben.

A saját hivatali idejét értékelve pedig azt hangoztatta, hogy

az elmúlt időszakban sikerült két nagy megállapodást is tető alá hozniuk Brüsszelben:

„decemberben a kondicionalitási eljárásban léptünk egy nagyot előre, májusban pedig az igazságügyi csomagot tudtuk lezárni, már csak a végrehajtás maradt hátra”.

A klasszikus igazságügyi területeken az áldozatsegítés országos hálózatának kiépítését említette és arról beszélt, hogy civil szférával és a jogalkalmazókkal együttműködve, sokat tettek a gyermekek, illetve a családok jogainak erősítése érdekében. Sikerként értékelte azt is, hogy megemelték a bírók és ügyészek illetményét.

Varga Judit korábban azt mondta, hogy jobboldali fordulatot vár az EP-választáson. A Hír TV-nek arról beszélt, hogy hogy az Európai Uniónak a tagállamok kölcsönös tiszteletén alapuló együttműködésnek kell lennie. „Az Európai Parlamentet a helyén kell kezelni, mert sajnos sok képviselője nemzetközi NGO-hálózatok »túszává« vált, és nem a saját hangján szólal meg” – jegyezte meg. A politikus szerint fontos lenne közel kerülni európai szinten a választók valódi igényeihez és akaratához.

„Higgyük el magunkról, mi, nemzeti konzervatívok, akik egy erős nemzetállamok erős Európájában hiszünk, hogy képesek vagyunk többséget szerezni összességében a jövő júniusi választásokon”

– emelte ki.

Az 1980-ban született, jogi végzettségű, angolul, németül, franciául és spanyolul is beszélő Varga Judit 2009-től kilenc évig politikai tanácsadó volt az Európai Parlamentben Áder János EP-képviselő, későbbi köztársasági elnök csapatában. 2018-ban uniós kapcsolatokért felelős államtitkárnak, 2019. július 11-én pedig igazságügyi miniszternek nevezték ki. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ekkor a következőket mondta róla: „Varga Judit államtitkár asszony az elmúlt bő egyéves tevékenységével és teljesítményével azt igazolta, hogy kiválóan képviseli a magyar érdeket.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×