eur:
388.93
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán 2023. május 22-én. Átadták a metróvonal Lehel téri és Nagyvárad téri, megújult állomásait, ezzel befejeződött a vonal öt és fél évig tartó rekonstrukciója.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Eldőlt a Lánchíd sorsa – ismertették a 9%-os "lakógyűlés" részleteit

A főpolgármester sajtótájékoztatón számolt be a „Budapesti Lakógyűlés” részleteiről. A felmérést a szavazásra jogosultak 9%-a töltötte ki.

A „Budapesti Lakógyűlés” 136 ezer részvevőjének 91,3 százaléka szerint nem igazságos, hogy a jelenlegi ellenzéki városvezetésnek tizenkétszer több – idén 25 milliárd, jövőre 75 milliárd forint – szolidaritási adót kell fizetnie, mint a korábbi kormánypártinak.

A kitöltők 88,6 százaléka azt várja el a Fővárosi Önkormányzattól, hogy az ne fizesse be ezt az adót, és tartsa fenn a közszolgáltatások, egyebek mellett a közösségi közlekedés színvonalát.

A „lakógyűlés” tagjainak 93,4 százaléka szerint a kormánynak ki kell fizetnie a főváros számára a Lánchídra szánt 6 milliárd forintot.

79,9 százaléka pedig a jelenlegi forgalmi rendet véglegesíteni a műtárgyon

– közölte a főpolgármester.

Karácsony Gergely a konzultáció eredményére hivatkozva bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat az ügyben indított közigazgatási per végéig nem hajlandó szolidaritási hozzájárulást fizetni, és erről levélben tájékoztatja a Pénzügyminisztériumot.

Az Építési Minisztérium fizetési felszólítást kap a Lánchíd 6 milliárd forintos költségéről, a Budapesti Közlekedési Központ pedig véglegesíti az átkelő forgalmi rendjét, vagyis a Lánchidat a jövőben csak a tömegközlekedés, valamint a rendőrség, a mentőszolgálat és a tűzoltóság járművei, a taxik, a motorosok és a kerékpárosok, illetve később – a teljes felújítás után – a gyalogosok használhatják majd.

Karácsony Gergely most levelet ír Orbán Viktornak is. A főpolgármester arra szeretné emlékeztetni a miniszterelnököt, hogy a kormány már több mint egy éve nem hívta össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ezért a kormányfő személyes közbenjárását kéri, hogy folytatódhassanak az egyeztetések a főváros és a kormány között. Korábban maga Orbán Viktor ígérte meg, hogy Budapestet nem éri hátrány amiatt, hogy ellenzéki vezetése lett – emlékeztetett a főpolgármester, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a budapesti lakógyűlés 130 millió forintba került – számolt be az InfoRádió helyszíni tudósítója az elhangzottakról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×