eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Szörényi Péter/Infostart

Balatoniak: ne csökkentsék tovább a vízszintet!

A Balatoni Szövetség azonnali kéréssel fordult az Országos Vízügyi Főigazgatóság felé.

A nyári turisztikai szezon megvédése érdekében az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF), azt kérve, hogy a Balaton vízszintjének csökkentését halasszák őszre.

A levélben arra hivatkoznak, hogy a médiából származó értesülésük szerint a Sió-zsilip 2023. június 13-i megnyitása kapcsán elkezdték a Balatoni Hajózási Zrt. új kompjainak és katamaránjainak felhozatalát a Sió-csatornán. A polgármesterek korábbi tájékoztatás alapján úgy tudják, hogy

a hajók felhozatala a Balaton minimum 15 centiméteres vízszintcsökkenésével járna.

A levélben hivatkoznak arra: a zsilipek megnyitását az OVF azzal indokolta, hogy a magas vízszint veszélyeztet egyes balatoni településeket, azonban "a tóparti települések eddig nem jeleztek semmilyen a magas vízállásból fakadó kárt vagy veszélyhelyzetet".

Nem tartják indokoltnak a vízeresztést, mert a nyári párolgási veszteségek miatt a tó vízszintje így is napról napra csökkenni fog, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyár közepén már jelentkeznek az alacsony vízállás miatti gondok.

A levél végén a BSZ elnöke kéri, hogy

a Sió-zsilip megnyitása ügyében az OVF egyeztessen az önkormányzatokkal,

és ossza meg velük, ha van olyan megbízható időjárás előrejelzés, "amely nagy biztonsággal további jelentős esőzéseket prognosztizál a tó vízgyűjtőjére".

Az OVF szóvivője szerdán arról beszélt, hogy biztosítani tudják a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak rendeltetési helyükre, a Balatonra.

Mint arról az Infostart is beszámolt, június 13-án megkezdték az óvatos vízeresztést a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül, mivel a tó vízállása elérte, sőt valamivel meg is haladta a szabályozási szintet.

A vízeresztés mértéke jelenleg percenként egy köbméter, és ekörül marad a héten, a továbbiakról még nincsenek információk.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×