eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Biciklisek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új időszámítás a budapesti kerékpáros közlekedésben, az autósok nem fognak ennek örülni

Hétfőn befejeződik az M3-as metró felújítása, aznap délutántól minden állomáson újra megállnak a metró szerelvényei. A felszabaduló buszsávokat a kerékpáros közlekedés kapja meg, de a belső tengelyen megmarad a 2x2 autóforgalmi sáv. Mutatjuk az átalakítások ütemezését és a felszíni tömegközlekedés változásait is.

A napokban befejeződik a 3-as metró felújítása, hétfőtől minden állomáson újra megáll a metró.

Az elmúlt öt és fél évben buszsávok segítették a pótlóbuszok haladását, ezek a sávok azonban új feladatot kapnak a Váci út-Bajcsy-Zsiliszky út-Üllői út vonalon.

A BKK összeállításában Balogh Samu főpolgármesteri kabinetfőnök leszögezi, a metró- és a Lánchíd-felújítás mentén a belvárosi forgalom nem omlott össze, a navigációs rendszerek szerint is csökkent a dugók mértéke, így lehetővé válik, hogy új esélyt kapjanak a város közepén áthaladó sugárutak, úgy, hogy

  1. nem nő a forgalomterhelés
  2. biztonságos kerékpársávok alakulnak ki
  3. csökken a dugó mértéke

Az új forgalmi rend tervét a főváros, a BKK és a Budapest Közút egyeztette az érintett kerületekkel, a Magyar Autóklubbal és a Magyar Kerékpárosklubbal is.

Ami az új rend részleteit illeti:

  • a Bajcsyn és a Kiskörúton visszaáll a metrópótlás előtti forgalmi rend (2x2 autóforgalmi sáv, előbbin buszsáv, utóbbin villamossín)
  • az Üllői úton a buszsávok helyén kerékpársávok lesznek a Kálvin tér és a Népliget között (a Népligetnél bónusz bringás átvezetés)
  • a Váci úton kerékpársáv lesz a Nyugati tér és a Gogol utca között. (A kerékpársávokat műanyag elválasztó "pollerekkel" látják el, ilyeneket szereltek fel korábban a Bartók Béla úton is.)

Az átalakítás finanszírozása a Közösségi Költségvetés projekten belül valósul meg a lakossági szavazatok alapján.

A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen biztonságosabb és kényelmesebb lesz biciklizni a nagyobb csomópontokban is: kerékpáros átvezetést alakítanak ki a Nyugati téren a felüljáró vonalával párhuzamosan a Nagykörúton keresztül, a csomópontban három új zebra is épül. Új kerékpáros átvezetés épül a Népligetnél is a Könyves Kálmán körúton keresztül, valamint a Deák Ferenc tér irányába biztonságosabbá válik a biciklizés az Astoria csomópontban is, ahol szintén épül új zebra is - olvasható.

Mint írták, az új fejlesztéseknek köszönhetően összefüggő kerékpáros infrastruktúra alakul ki a Hungária körúton belül észak-déli irányban szinte teljes hosszon, ami jelentős fejlődés lesz a korábbi veszélyes állapothoz képest. Az új biciklisávok kihasználtságát fogja növelni, hogy az érintett szakaszokon már végig kiépültek a Mol Bubi gyűjtőállomásai.

A Magyar Kerékpárosklub felmérése alapján egyébként

a fővárosiak 71 százaléka nagyon valószínűnek vagy elképzelhetőnek tartja, hogy gyakrabban közlekedne kerékpárral, ha a körülmények javulnak

- az összeállításban szintén megszólaló Bodor Ádám szerint, aki a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója.

Kiderült az is, hogy az állomások megnyitásával egyidőben, május 22-én délután kismértékben változik a felszíni közlekedés is.

  • Az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok a továbbiakban nem közlekednek, majd május 23-tól, keddtől a 34-es és a 106-os buszok újra a Göncz Árpád városközponttól indulnak és oda érkeznek.
  • Változik az 1M villamos jelzése is: június 1-től 1A jelzéssel, de továbbra is a Bécsi út/Vörösvári út és a Népliget között járnak a villamosok.
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×