eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Fehér-tói alállomása az avatás napján, 2023. május 15-én.MTI/Rosta Tibor
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Szegeden már felkészültek az új napelemes erőművek csatlakozására

A kormány több mint 160 milliárd forinttal támogatja a villamosenergia-hálózat kiépítését a napenergia fejlesztésére. Ennek első eleme a helyi ipari igényekre válaszul épült, de lehetőséget teremt a jövőbeli új befektetők igényeinek kiszolgálására is.

Ünnepélyes keretek között felavatták az MVM Démász új, Szeged-Fehértó 132/22 kV-os alállomását Szegeden – írja az MVM Démász Áramhálózati Kft. közleményében.

Az alállomás két 40 MVA-es névleges teljesítményű transzformátora mostantól Szeged új ipari, tudományos központja számára biztosítja a villamos energiát, javítva a déli országrész és Szeged ellátásbiztonságát. Fontos szerepet tölt be a világhírű Szegedi Tudományegyetem és a világszínvonalú ELI lézeres kutatóközpont köré épülő Science Park áramellátásában is.

A Szeged-Fehértó alállomás támogatja majd a megújuló energia hasznosítását:

a későbbiekben esetlegesen megépülő napelemes kiserőművek számára lehetővé teszi a megtermelt energia betáplálását a közcélú villamos hálózatba.

A madárvédelmi szempontokat szem előtt tartva a létesítmény távvezetékeire a legkorszerűbb technológiák és eszközök segítségével – például drónokkal – 2,4 km hosszan madáreltérítő szerelvényeket helyeztek fel. Ez amiatt is indokolt, mert a Fehér-tó ma hazánk második legnagyobb halastórendszere, amelynek egy része éppen a gazdag madárvilága miatt fokozottan védett, illetve Natura 2000-es és ramsari nemzetközi jelentőségű terület.

Szeged, 2023. május 15.
Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Fehér-tói alállomása az avatás napján, 2023. május 15-én.
MTI/Rosta Tibor
Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Fehér-tói alállomása az avatás napján, 2023. május 15-én.
(Forrás: MTI/Rosta Tibor).

Koncz Zsófia, az Energiaügyi minisztérium parlamenti államtitkára az InfoRádióban azt mondta, a jövőben az MVM Démász a Bács-Kiskun vármegyei Soltvadkerten szeretne egy hasonló fejlesztést.

A létesítmény 2,7 milliárd forintba került, a kiépített távvezetékrendszerrel együtt pedig 3,6 milliárd forintos fejlesztés történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×