eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Mindjárt lejár a határidő, amiről tudnia kell minden szülőnek

Május 20-ig tart az óvodai beiratkozás. Elvben mindenkit fel kell venni, aki a körzetes óvodába jelentkezik.

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre – tájékoztatott még április elején a Oktatási Hivatal, hiszen április 20-án kezdődött meg az óvodai beiratkozás.

A felvételt a szülőnek, gondviselőnek szükséges kérelmeznie,

a határidő május 20., vagyis most szombat.

Szinte az összes önkormányzat a honlapján ad tájékoztatást a beiratkozásról.

Ami fontos, hogy a gyereket abba az óvodába kell felvenni, amelynek körzetében lakik vagy ahol a szülő dolgozik. A felvételről az óvoda vezetője dönt. A kérdés, hogy mi van akkor, ha túljelentkezés van. Ilyenkor az óvodavezető bizottságot hív össze, amely javaslatot tesz a felvételre – írja az ovi.hu. A gyakorlatban kijelölik az óvodát.

Az óvodai felvétellel kapcsolatos döntést (jóváhagyást vagy elutasítást) a szülőkkel írásban is közölni kell. A döntés ellen a közléstől vagy tudomásra jutástól számítva 15 napon belül lehet fellebbezni. Másodfokon már a fenntartó hoz döntést, az ez ellen történő fellebbezést 30 napon belül lehet benyújtani.

Mindenesetre a kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján. Csak a példa kedvéért Óbudán öt ilyen óvodát ad ki a kereső.

Amúgy

a szülő szabadon dönthet arról, hogy melyik óvodába szeretné járatni a gyermekét.

A törvény kimondja, hogy „a szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzetiségi hovatartozására tekintettel szabadon választhat óvodát”. Ha a szülő nem a körzet szerinti óvodába íratná a gyereket, akkor a választott óvoda vezetőjét kell megkeresnie.

Ami fontos, hogy az adott óvoda csoportbeosztását mindig az óvodavezető dönti el, a szülőknek elvben ebbe nincs beleszólásuk.

Beiratkozáshoz ezek a dokumentumok kellenek:

  • a gyermek nevére kiállított személyi azonosító
  • a lakcímét igazoló hatósági igazolvány
  • a szülő személyi azonosítója és lakcímet igazoló hatósági igazolványa
  • a gyermek taj-kártyája
  • a nem magyar állampolgár kiskorú óvodai beíratásánál a szülőnek igazolnia kell azt is, hogy milyen jogcímen tartózkodik a gyermek Magyarország területén
  • a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő óvodába való felvételhez a szakértői bizottság javaslata szükséges. A sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése az e célra létrehozott gyógypedagógiai intézményben, konduktív pedagógiai intézményben, óvodai csoportban, vagy a többi gyermekkel részben vagy egészben együtt, azonos csoportban történhet.
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×