eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Facebook/Szlovák Tűzoltó- és Mentőszolgálat

Drámai friss információk a magyar busz súlyos szlovákiai balesetéről

Menczer Tamás elmondta: a halálos áldozaton kívül 13 súlyos sérült van a szlovákiai buszbalesetben. Nehézkes az utasok összeírása.

Mint arról az Infostart is beszámolt, egy magyar autóbusz egy kamionnal ütközött a szlovákiai D2-es autópálya Csehország felé vezető szakaszán, a pozsonyzávodi pihenőhelynél.

A munkát nehezíti, hogy az utaslista az összeroncsolódott buszban van, és ezért nehezebb összeírni, hogy pontosan mennyien és kik utaztak a járművön - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az M1-en.

"A jelenlegi információink alapján

budapesti és miskolci magyar állampolgárok utaztak a buszon, feltehetően nyugdíjasok.

Egy halottról, 13 súlyos sérültről tudni, nyolc közepesen sérült utasról tudni, illetőleg még 37 könnyebb sérültről. Ez azt jelenti, hogy a mostani adatok szerint 59-en utaztak a járművön."

A szlovák mentőegységek 4 vagy 5 kórházba viszik a sérülteket. A pozsonyi nagykövetség munkatársai a baleset helyszínén vannak és az összes kórházban lesz követségi ember, hogy segítsen a tolmácsolásban, a családdal való kapcsolattartásban és minden másban.

Kórházi jelentés

A szlovákiai magyar buszbaleset sérültjei közül tízet szállítottak a pozsonyi egyetemi kórházba, közülük nyolc ember állapota kritikus - közölte az egészségügyi intézmény igazgatója a szlovák hírügynökséggel.

Menczer Tamás a Kínában tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is tájékoztatta a történtekről.

Ha valaki a sérültekről szeretne érdeklődni, megteheti a hét minden napán 24 órában üzemelő Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ telefonszámán.

A szlovák rendőrség közlése szerint a baleset körülményeinek kivizsgálása még zajlik, azt viszont már tudni lehet, hogy mindkét jármű vezetőjének negatív volt az alkoholtesztje.

A szlovák tűzoltók szóvivője szerint több mint 30 tűzoltó vonult ki a közeli Malackából és Pozsonyból a tragédia helyszínére. A forgalmat ideiglenesen elterelték, jelenleg az út járhatóvá tételén dolgoznak. A könnyebb sérülteket egy autóbusz szállította el a helyszínről, a súlyosakat mentőhelikopter.

Michal Palkovic frissen kinevezett szlovák egészségügyi miniszter a balesetről úgy nyilatkozott: a szlovák Országos Mentőszolgálat Operatív Központja (OS ZZS) és a kórházak arról biztosították, hogy minden sérültet azonnali és minőségi egészségügyi ellátásban részesítenek. "Mindent megteszünk azért, hogy megmentsük az életüket. Rendkívül sajnálom a baleset áldozatát, részvétem a hozzátartozóinak" - írta a bumm.sk.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×