eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Getty Images/ annabogush

Neubauer Katalin: 40 százalékkal drágultak a húsvéti élelmiszerek, de lehetne nagyobb is az áremelkedés

Vámos György szerint pedig az árstopos termékekre nagyobb lesz a kereslet az ünnepek előtt.

A húsvéti hosszú hétvége miatt változhat az üzletek nyitvatartása. Vannak olyan élelmiszerüzletek, amelyek az ünnepnapokat megelőzően tovább tartanak nyitva – mondta az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Pénteken, vasárnap és hétfőn zárva lesznek az üzletek. Szombaton a szokásos nyitvatartás szerint lesznek nyitva. Itt is lehet eltérés a különböző boltoknál. Az élelmiszerüzletekben ezekben a napokban hosszabbak a sorok, hiszen az ünnepekre előre bevásárolnak az emberek.

Vámos György hozzátette: az elmúlt években jellemzően a januári és a februári – vagyis a legkisebb forgalmú hónapokat követően – a húsvétot megelőző időszakban megugrott a boltok forgalma. "Ennek a mértéke 2019 előtt a 70-80 milliárd forintot is elérte, tehát ilyenkor többet vásároltak, többet költekeztek az emberek" – mondta Vámos György.

2023-ban a drágulás miatt más a helyzet, hiszen a termelői, az ipari és a bolti árak jelentős mértékben emelkedtek az év elején.

Vámos György szerint ez jelentős erőforrásokat köt le a családok és a vállalkozások kasszájában, hiszen a vállalkozások körében a költségemelkedés tolja felfelé az árakat.

"Azzal számolunk, hogy akár az árstopos termékekből, akár a megszaporodott akciós termékekből mennyiségben növekedni fog a forgalom. A többi áruterületen visszaesés lehetséges a korábbi évekhez képest. Ezt láttuk tavaly a második félévben és ezt láttuk az év elején is. Ez a kedvezőtlen árkörnyezet miatt van így" – fejtette ki az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy

a tavalyi árakhoz képest átlagosan 40 százalékkal kerülnek többe a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó élelmiszerek.

Szerinte ez annak köszönhető, hogy a kereskedők próbáltak kedvezőbb árképzést alkalmazni annak érdekében, hogy ne érvényesítsék teljes egészében a beszállítói áremelkedéseket.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke hozzátette: az élősertés kilónkénti felvásárlási ára duplájára emelkedett tavalyhoz képest, ezért a kereskedőknek is alacsonyabb árrésű árakat kellett kialakítaniuk, hogy ne dráguljon sokkszerűen a sonka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×