eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Van olyan baleset, amikor a casco sem fizet

Több mint 3 százalékkal nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma. Az országon belül mindössze öt vármegyében javult a helyzet, a többiben és Budapesten viszont rosszabb lett.

A 14 679 személysérüléses baleset több mint fele gyorshajtás vagy az elsőbbségre vonatkozó szabályok megsértése miatt következett be - közölte a hivatalos rendőrségi adatok alapján a Netrisk.

Budapesten és a vármegyék többségében 0,2-15,6 százalékkal nőtt a balesetek száma. Mindössze Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy vármegyében csökkent a számuk, mégpedig 1,4-9,5 százalékkal.

„Az adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy ezekben csak a személysérüléssel járó balesetek szerepelnek. Emellett vannak a kisebb, például koccanásos balesetek is, amelyekben nem sérül meg senki és csak vagyoni kár keletkezik. Másrészt vannak olyan balesetek, amelyek során az érintettek a helyszínen megegyeznek a kártérítésről. Utóbbiakra jellemzően akkor van példa, ha az egyik fél kifizeti a másik kárát, ahelyett, hogy a kötelező biztosítója állna helyt. Így mentesül attól, hogy a bonus-malus rendszerbe lejjebb kerüljön, ami magasabb biztosítási díjat jelentene a következő évben” - mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Tavaly a személysérüléses balesetek 28 százaléka gyorshajtás, 26 százalékuk pedig az elsőbbségadásra vonatkozó szabályok megszegése miatt következett be.

A szakember arra is felhívta az autósok figyelmét, ha valaki szabálytalan vezetéssel okozott balesetet, akkor

a biztosító nem fizet minden esetben, még akkor sem, ha cascója van az autósnak.

"Ez kirívó szabálytalanságoknál képzelhető el, például jelentős sebességtúllépés vagy ittas vezetés esetén. Ráadásul előfordulhat, hogy a baleset okozójának számolni kell további kiadásokkal, például sérelemdíjat kell fizetnie a vétlen autós számára” - fogalmazott Besnyő Márton.

Alapesetben, ha nincs súlyos szabálytalanság, akkor a cascobiztosítás az autós saját hibájából történt balesetből fakadó kár nagy részét fedezi.

Az átlagos cascodíj a Netrisknél idén márciusban 138 ezer forint volt, míg tavaly 121 ezer forintot tett ki ugyanebben az időszakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×