eur:
385.97
usd:
356.34
bux:
69071.55
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Freund Tamás alelnök a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 188. közgyűlésén 2017. május 8-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ismét Freund Tamást javasolják az MTA elnökének

Az elnöki posztra Freund Tamást, a főtitkári tisztségre Kollár László Pétert, főtitkárhelyettesnek pedig Erdei Annát javasolja ismét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelölőbizottsága – tudatta az Akadémia.

Társadalomtudományi alelnöknek Lamm Vandát, élettudományi alelnöknek Kosztolányi Györgyöt, természettudományi alelnöknek pedig Hudecz Ferencet javasolja a testület.

Társadalomtudományi elnökségi tagnak a bizottság Csépe Valériát, Hamza Gábort, valamint Zsoldos Attilát javasolja. Élettudományi elnökségi tagnak Szathmáry Eörsöt, Csákiné Michéli Erikát, természettudományi elnökségi tagnak pedig Józsa Jánost, Kiss L. Lászlót és Stipsicz Andrást javasolják.

Az MTA leendő elnökét, főtitkárát, főtitkárhelyettesét és alelnökeit, valamint az elnökség három választott akadémikus tagját a 2023. május 9-én ülésező közgyűlés három évre választja meg. A tisztségviselők e megbízatásukat a közgyűlés által való megválasztásukat követő hónap első napján nyerik el teljes joghatállyal, és ekkor lépnek hivatalukba.

A jelölőbizottság határozata értelmében az MTA három vezető jelöltjének programja elérhető az akadémia honlapján (mta.hu).

A jelölőbizottság a tisztújítás mellett a közgyűlési bizottságok tagjainak választását is előkészítette. Mint írták, 2023-ban lejár a Doktori Tanács, a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság, a Tudományetikai Bizottság, a Felügyelő Testület és a Vagyonkezelő Testület tagjainak és póttagjainak mandátuma.

Címlapról ajánljuk
Hiába a német recesszió, évtizedek óta a legnagyobb fizetésemelés jön a Bundestagban

Hiába a német recesszió, évtizedek óta a legnagyobb fizetésemelés jön a Bundestagban

Jelentősen emelkedik júliustól a német parlament képviselőinek havi fizetése. A Bundestagban helyet foglaló 736 honatya havi fizetése ugyanis hat százalékkal emelkedik az eddigihez képest. Az erről szóló döntés ellen egyedül az ellenzéki Baloldal Pártja tiltakozott, utalva arra, hogy évtizedek óta a legnagyobb arányú fizetésemelésről van szó. Ráadásul olyan időkben, amikor a szociális kiadások csökkentése a pénzügyminiszter egyik fő vesszőparipája.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Érkezik a hét legfontosabb adata - Jó hangulatban várják a tőzsdék

Érkezik a hét legfontosabb adata - Jó hangulatban várják a tőzsdék

Pluszban zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amiben Jerome Powell tegnapi szavai is szerepet játszott, miután a Fed-elnök arról beszélt, hogy a jelenlegi kamatszint elégséges az infláció leszorításához. Eközben Ázsiában jellemzően esést láttunk a tőzsdéken, főleg a kínai piacok gyengesége miatt, miután tegnap az USA jelentős vámteheremelést jelentett be több ágazatra, például az elektromos autókra és a chipekre vonatkozóan. Végül, ami Európát illeti, itt a tőzsdék lekövetik a tegnapi amerikai emelkedést, mérsékelt pluszban vannak a vezető indexek. Több fontos gazdasági adat is érkezik ma, délután jön az amerikai kiskereskedelmi adat, ami elég fontos a piac számára, ugyanis a gazdaság erejéről, pontosabban a kereslet alakulásáról árulkodik, ami az inflációs kilátások egyik legfontosabb indikátora. A nap és egyben a hét legfontosabb adata azonban az inflációs adat lesz. Az év első negyedévében az infláció meghaladta a várakozásokat, és az áprilisi piaci hangulatromlást is a vártnál magasabb infláció idézte elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×