eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Júliustól átalakul a szemétszállítás

A Mol és a MOHU célja, hogy a központi irányítással hatékonyabb legyen a most széttöredezett, nem fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer. 

Mint ismert, a Mol Nyrt. tulajdonában álló MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a felelős idén július 1-jétől 35 évig az ország évi mintegy 5 millió tonna települési szilárdhulladékának begyűjtéséért és kezeléséért. A koncessziót elnyerő cég már korábban ismertette vállalásait, most pedig a 24.hu kérdésére válaszolva osztottak meg újabb tudnivalókat az átalakuló rendszerről.

 A MOHU pályázaton választott ki hat regionális szolgáltatót koordinátornak, és rajtuk, valamint azok közreműködőin keresztül végzi majd hulladékgazdálkodási tevékenységét, vagyis a szolgáltatók július 1-jétől ugyanúgy elviszik a lakossági hulladékot, mint korábban.

A cég célja, hogy a központi irányítással hatékonyabb legyen a most széttöredezett, nem fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer.

A kiválasztott hat régiókoordinátor:

  • Észak-dunántúli régió: GYHG konzorcium hosszabban: GYHG Nonprofit Kft., DEPÓNIA Nonprofit Kft., NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
  • Dél-dunántúli régió: KHG Konzorcium: KHG Nonprofit Kft., Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.
  • Budapesti régió: BKM Nonprofit Zrt.
  • Közép-kelet-magyarországi régió: DTKH Nonprofit Kft.
  • Észak-kelet-magyarországi régió: NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft.
  • Tisza térségi régió: TAPPE Hulladékgazdálkodási, Köztisztasági, Szolgáltató Kft.

November óta ismert, hogy a fővárossal 50-50 százalék tulajdonú céget kíván alakítani a Mol - most kiderült, hogy erről még zajlanak a tárgyalások. A fővárosi hulladékot a koncesszió indulása után is a BKM fogja elszállítani.

Az is ismert, hogy 100 százalékig állami tulajdonú NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. átkerül a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-hez, ezt kormányrendelet szabja meg. A cégek átvilágítása azonban még szintén folyamatban van. Az általuk végzett tevékenységre a koncessziós működés során is számítanak ugyanúgy, mint a jelenlegi egyéb közszolgáltató társaságokéra.

Praktikus információ lehet, hogy az NHKV felé fennálló tartozásokat továbbra is az NHKV felé kell rendezni.

A cégnél azt is közölték, hogy a MOHU a hazai lakossági hulladékgazdálkodás kereteit továbbra is a rezsicsökkentés elvei szerint fogja működtetni. (Az árakat, díjakat továbbra is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogja felügyelni.)

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×