eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72132.3
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Budapesti Közművek

Kezdődik a kerti zöldhulladék-begyűjtés Budapesten – íme a tudnivalók

Az FKF logóval és „kerti zöldhulladékgyűjtő-zsák” felirattal ellátott zsákokban kihelyezett zöldhulladékot meghatározott napokon szállítja el a társaság Budapesten.

A tavaszias időjárás miatt egyre többen kezdik meg a kerti munkákat. A keletkező zöldhulladék, a lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, vagy fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió kerti zöldhulladék-gyűjtési szolgáltatását válasszuk – fogalmaz közleményében a társaság.

Hozzáteszik: az így begyűjtött zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék vagy hulladéklerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természet körforgásába.

Az FKF a zöldhulladékot a társaság honlapján, kerületi bontásban elérhető térképeken feltüntetett, az adott szolgáltatási körzetre vonatkozó napon szállítja el.

Kérik a lakosságot, hogy a zöldhulladékot:

  • csak a lakókörzetükre érvényes elszállítási napon,
  • legkésőbb reggel 5 óráig,
  • a gyűjtőjárművekkel megközelíthető, az ingatlan előtti jól látható helyre helyezzék ki.

A társaság további kérései a kerttulajdonosokhoz:

  • A zöldhulladékot (lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) bezsákolva helyezzék ki az ingatlan elé az FKF logójával ellátott „kerti zöldhulladékgyűjtő-zsák” feliratú, lebomló hulladékgyűjtő zsákokban. A társaság az egyéb zsákokban, vagy ömlesztve kihelyezett zöldhulladékot nem szállítja el.
  • A maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezzék ki a zsákok mellé. Az ennél vastagabb ágakat nem szállítják el.
  • A zsákok szavatossági ideje – lebomló anyagukból adódóan – rövidebb, ezért javasolják, hogy a megvásárlás után azokat mielőbb használják fel. Amennyiben minőségi problémát tapasztalnak, a vásárlás helyén a vásárlást igazoló blokk ellenében a hibás terméket a forgalmazó kicseréli.
  • A begyűjtött zöldhulladékból komposztálási technológiával minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül, ezért nagyon fontos a hulladék tisztasága. Ügyeljenek arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön. Amennyiben az FKF munkatársai a gyűjtőzsákokban háztartási hulladékot, építési törmeléket, földet, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el – olvasható.

A zöldhulladékos zsákok megvásárolhatók a társaság IX. kerület, Ecseri út 8-12. szám alatti ügyfélszolgálati irodájában, a II. kerület, Fő utca 47. szám alatti Budai Ügyfélszolgálati Központjában, mind a 18 lakossági hulladékudvarában, továbbá a szerződött forgalmazóknál. A nagyobb áruházakban 10 db-os gurigában kaphatók, jellemzően 2500 forintért.

A zöldhulladékgyűjtő-zsákok aktuális elérhetőségével kapcsolatos információkat az FKF a weboldalán (www.fkf.hu) folyamatosan frissíti, ezért kérik, hogy azok beszerzésének lehetőségével kapcsolatban elsődlegesen ott tájékozódjanak.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×