eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Mid adult man´s hands selecting location on mobile phone while sitting in driver´s seat
Nyitókép: Getty Images/ Mindful Media

Fontos figyelmeztetés a magyar autósoknak – ez sokba kerülhet

Csaknem százezer gépjármű-tulajdonosnak kell március 1-jén éjfélig rendeznie a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

"A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény 60 napot ad a díj fizetésére a január 1-jei újrakötések esetén. Ezért március 1-jéig be kell fizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díját" – mondta el az InfoRádióban Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége gépjárműszekciójának elnöke.

Ha nem fizetik be a díjat, annak szigorú következményei vannak: a biztosítónak mérlegelés nélkül törölnie kell az adott szerződést, tehát onnantól az autós viseli a teljes kárveszélyt.

Nincs fedezetben a gépjármű, amíg a biztosítás díja be nem érkezik a biztosítóhoz.

Ráadásul ha nem fizetik a díjat, az nemcsak kárveszéllyel jár, hanem újabb költséget jelent, mert be kell fizetni a biztosítás díját az úgynevezett türelmi időszakra. Március 1-jétől kezdve a megkötés időpontjáig pedig fedezetlenségi díjat kell fizetni, ami jóval magasabb, mint a normál díjszabás.

Papp Lajos azt mondta, szerencsére ma már egyre kevesebben használnak sárga csekket, sokan már a korszerű fizetési eszközökhöz fordulnak.

A sárga csekkes utalás nem érkezik meg aznap a biztosítóhoz.

A törvény alapján a biztosítónak a késedelem esetén törölnie kell díjnemfizetés miatt a szerződést, ezért újra kell kötni, ami nemcsak adminisztrációs, hanem anyagi terhet is jelent. A sárga csekk két munkanap alatt érkezik be a biztosító számlájára, tehát nem elegendő az utolsó pillanatra hagyni. Az internetes bankkártyás fizetés sem érkezik meg a legtöbb esetben aznap a biztosító számlájára.

"Akik még nem fizették be a biztosítás díját, azonnal intézkedjenek erről, mert még egy hét van a díj fizetésére. Még lehet használni a sárga csekket, de aki az utolsó pillanatra akarja hagyni, annak csak a banki átutalást tudjuk javasolni, vagy a személyes befizetést" – zárta gondolatát Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége Gépjárműszekciójának elnöke.

Idén a fedezetlenségi díj mértéke személyautóknál – teljesítménytől függően – naponta 650-1400 forint között alakul, teherautóknál pedig elérheti a napi 5380 forintot is. A biztosítást ugyanazon biztosítónál kell megkötni, és a fedezetlenségi díj mellett választási lehetőség nélkül a teljes évre vonatkozó köteleződíjat is egyszerre kell befizetni – írja a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×